Wpis z mikrobloga

Witam!
Właśnie wróciłem z drobnych zakupów w sklepie i uznałem, że kupiłem dość różnorodne produkty więc w jakiś sposób mogę przedstawić aktualne ceny w Turcji. Zakupy robiłem w sieci Sok (dyskont średniej klasy, jest jeszcze tańszy sklep) i Migros (chyba najdroższa sieciówka) w najdroższej lub jednej z najdroższych części Stambułu. O ile ceny produktów nie różnią się ze względu na lokalizacje o tyle warzywa można kupić taniej- tutaj jest po prostu trochę drożej. Mam nadzieje, że ktoś się wybiera na Erasmusa, wakacje i się przyda.

Sok:
Jajka 15 sztuk - 7,50 TL
Tuńczyk puszka 2 x 160 g (duży) - 10,75 TL
Kukurydza puszka 400 g - 3,75 TL
Ser Tel (Nie najtańszy rodzaj, bardzo lubie ten ser) 250 gram - 8,50 TL
Ogórek 145 gram - 0,57 TL czyli 3,93 TL za KG
Pomidor koktajlowy 140 gram 1,39 tl czyli 9,93 TL za KG
Torebka 0,25 TL (od nowego roku i tutaj jest opłata ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Migros:

Cappy sok pomarańczowy 1 l - 3,95 TL

Oliwki Zielone 135 g - 2,80 TL czyli 20,90 TL za KG

Makaron motylki 0,5 kg (średniej klasy, turecki) - 2,45 TL

Prócz tego na paragonie nie było bo byłem jeszcze w piekarni i kiosku:

Chleb (bardziej podobny do naszej bułki wrocławskiej, ale tutaj to chleb) - 1,50 TL
P-------y Camel white - 10 TL

1 złoty ~ 0,65 TL

Razem:
53,41 TL ~ 34,72 zł

W komentarzu zdjęcie paragonów (tak jak i zakupów robione kalkulatorem)

Na koniec - tak a-----l jest drogi. Najtańsze p--o (które kupuje bo i tak jest takie samo jak inne a nawet lepsze) - 8,50 tl czyli 5,50 zł. Wino takie zdatne do picia 25-30 tl (16-20 zł).

#turcja #erasmus #wakacje
Olbor - Witam!
Właśnie wróciłem z drobnych zakupów w sklepie i uznałem, że kupiłem d...

źródło: comment_9VE0FhqVEN9vBgKPJcKebSfHI5u7DoUs.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@k__d: Też bardzo lubię ten chleb ale jego ogromne ilość nie wpływają dobrze na moją linię :d Plus on jest dobry świeży - parę godzin później smakuje jak wata.
  • Odpowiedz
@Olbor: wygląda tak, jak takie tanie bułki z marketu i wydaje się, że na wieczór będzie słaby, my jedliśmy tylko w miarę świeży i był pycha. Mieszkasz w Turcji na stałe?
  • Odpowiedz
@k__d: Nie no jest lepszy niż tanie bułki z marketu jak mówię naprawdę dla mnie smaczny ale na krótko :) Tak tak od jakiegoś czasu z przerwami
  • Odpowiedz
@Olbor warzywa mają ceny świetne, a jak idę na bazar to się czuje jak w Disneylandzie (ʘʘ). Za to mleko sojowe jak ostatnio sprawdzałam w migros kosztowało ponad 30 TL ()
  • Odpowiedz
@barcello: Stambuł. I Stambuł jest dość chłodny - ale łagodne zimy jednak. Za to Izmir to od maja piekarnik, a południe jak Antalya to i w zimnę jest często 20 stopni ;)
  • Odpowiedz
@kinnamonon: Tak zagraniczne produkty są mega drogie. Dlatego praktycznie nic zagranicznego nie jem. W migros koło mnie salami wieprzowe 70 tl za małą paczkę xD Ja na bazar teraz mało chodzę bo różnica aż tak duża nie jest ale w lato na bazarze warzywa i owoce są prawie za darmo ;)
  • Odpowiedz
@Olbor no, ja też raczej jak jestem to się po prostu delektuję miejscowym jedzeniem ale przez jakiś czas nie mogłam używać krowiego mleka i mnie cena tego sojowego zabijała. A, i można jeszcze spotkać polskie płatki śniadaniowe Sante w cenie ok 25zl, tak samo kosmetyki ziaji za ok. 40 (w Polsce kosztują ok 8-12zl). Generalnie to z tymi cenami jest tak, że ja mam wrażenie, że jest taniej niż w Polsce,
  • Odpowiedz
@kinnamonon: Ogólnie to wszystko zależy jak się żyje. Wg mnie jest taniej ale tylko jeśli się je tureckie produkty i nie piję dużo alkoholu ;). Kosmetyki są względnie tanie jeśli kupuje się w Gratis np bo non stop są promocje -50% - w migrosie jest bardzo drogo. Ale tak jedzenie jest ogólnie tańsze, jedzenie na mieście jest zdecydowanie tańsze, wynajem jest dużo tańszy (w samym centrum Stambułu w najdroższej dzielnicy
  • Odpowiedz