Aktywne Wpisy
Kasahara +7
Może to durny pomysł, pytać na wykopie, ale już nie mam pomysłu
Mam od nastolatka problem ze snem, przede wszystkim z wybudzaniem się co 20-30 minut. Dosłownie po 10 wybudzeń czasem, jak miałem 20 lat jakoś mi to średnio przeszkadzało, teraz idąc do 40stki bardziej
- Wyniki krwi, wszelkie od A do Z, badam się co 4-12 msc od 10 lat - perfecto
- EKG/Echo serca - perfecto. Ciśnienie 100-110 / 65-75. Tętno spoczynkowe w
Mam od nastolatka problem ze snem, przede wszystkim z wybudzaniem się co 20-30 minut. Dosłownie po 10 wybudzeń czasem, jak miałem 20 lat jakoś mi to średnio przeszkadzało, teraz idąc do 40stki bardziej
- Wyniki krwi, wszelkie od A do Z, badam się co 4-12 msc od 10 lat - perfecto
- EKG/Echo serca - perfecto. Ciśnienie 100-110 / 65-75. Tętno spoczynkowe w
glider05 +676
Plusik dla 20 kotka, nikt nie pulsuje 20-łatki. 3 lata temu słodzinka zgarnęła kilka plusów. Za 3 lata już się pewnie nie spotkamy (ꖘ‸ꖘ)
#pokazkota
#pokazkota
@DeadIy: Nie, to nie "tylko popularna opinia". To że się czegoś ludzkość nauczyła nie oznacza, że był to jakiś postępowy okres, to wciąż czas wyhamowania rozwoju ludzi xD
@Al-3_x: Jakie ty masz gimbolu wnioski skoro dajesz takiego chochoła? Ty wiesz w ogóle kiedy się starożytność skończyła?
@maciek-rudol:
No ciekawe w jakich aspektach. Owszem, było trochę innowacji typu minuskuła karolińska, ale ogół wiedzy wciąż był do tyłu (a nawet jeśli by faktycznie już za czasów Karolingów prześcignięto starożytność to wciąż jest to niemal 400-letnie opóźnienie - serio ktoś to uważa za dobry argument?). O doścignięciu poziomu starożytnego można mówić najwcześniej dopiero od XIII wieku, kiedy zaczęto budować wielkie
@Patermantis: Wszystko niby fajnie, ale... ariańscy.
"Poganami" to wtedy byli Germanie na wschód od nich... no i Hunowie, którzy popchnęli czmychające przed nimi ludy w stronę zatrzymanego w rozwoju i
@maciek-rudol:
No ciekawe czemu była bardziej zdewastowana. Nie jest to przypadkiem w jakimś stopniu "zasługa" cesarzy-fanatyków którzy (zamiast kłaść priorytet na rozwój państwa tak jak np.: cesarz Julian) woleli krzewić nową religię, niszczyć świątynie i gnębić ludność wierną swoim tradycjom? Nic dziwnego że Rzym szybko padł pod naporem barbarzyńców, skoro większość
Ale... dlaczego?
@Fennrir: Rzym upadł (przedwcześnie, bo i tak kiedyś by mu historia zafundowała zawał jego serca - miasta), bo zatrzymał swoją ekspansję na tereny germańskie i inne europejskie oraz na czas nie dokonał reformy swojego systemu państwowego, ekonomicznego (przejścia z wygodnickiego
@Fennrir: Ponieważ Imperium Rzymskie było zbyt rozległe by przy tak prymitywnym poziomie rozwoju technologicznego i społecznego być w stanie utrzymać takie tereny, a także ich gospodarka opierała się na rabunkowym pozyskiwaniu niewolników. Po zaprzestaniu okresu ekspansji nadszedł okres stagnacji, walk wewnętrznych biednienia społecznego i przekształcania dotychczasowej "klasy średniej" w nowych niewolników, co sprawiło, że Imperium było tak słabe, że inwazja barbarzyńców kompletnie ich pokonała. Jeden
@Fennrir: dżuma Justyniana oraz ochłodzenie klimatu w tym samym wieku.
Z której starożytność nie mogła potrafiła skorzystać.
@Fennrir: bynajmniej. To jest poszlaka, nawet nie za silna, ale nie żaden dowód.
Poza tym nie ma jednolitości terminologii u wszystkich Słowian, a nawet jakby była, to opieranie się wyłącznie na niej przy twierdzeniu o jakimś piśmie Słowian to
@Al-3_x: Przestań żyć mitami. To średniowiecze zachowało dziedzictwo starożytności. św. Tomasz zachował Arystotelesa a św. Augustyn Platona. Jakby byli zacofani naukowo, to by nie budowali katedr i uniwersytetów. Średniowiecze to tysiąc lat dziejów, których nie można wrzucać do jednego worka o nazwie "ciemnota", bo zepsucie przyszło pod koniec i nie wszędzie.
@AnarchoKapitolizm: sądzisz ze na terenie dzisiejszej polski była pustynia cywilizacyjna i domki z gówna? Temu przeczą relacje kronikarzy. Weźmy tietmara, który zbyt przychylny polanom nie był, wspomina ze polski władca ofiarował cesarzowi wielbłąda. Jakimi kontaktami handlowymi dysponował Mieszko? Dalej mamy opis zjazdu gnieźnieńskiego i zachwytu cesarza nad państwowością państwa Bolesława Chrobrego.
To było państwo które sprawbie broniło się przed cesarstwem niemieckim, było dość bogate,
@maciek-rudol:
A skąd się wzięły te walki wewnętrzne? Bo chyba właśnie jednym z głównych punktów zapalnych był konflikt na linii chrześcijaństwo vs. tradycyjna rzymska religia. Plus jeszcze walki pomiędzy różnymi herezjami typu chrześcijaństwo nicejskie vs. arianizm. Tak samo branie