Aktywne Wpisy

Gmeras +319
Witajcie obserwujące Mirki, aktualizując wątek jak już większość wie z różowa jest bardzo źle, nie ma z nią żadnego kontaktu ani nie wykonuje żadnych ruchów ciałem tak zwany stan wegetatywny, nadal jest wentylowana mechanicznie przez respirator, stan leczenia na Intensywnej Terapii dobiega końca, wspólnie że szpitalem organizujemy jej Zakład Opieki Leczniczej tu duże podziękowania dla SCCS w Zabrzu za duża chęć pomocy. Różowa prawdopodobnie pojedzie do Krakowa który jest chętny ja przyjąć

niewidka +119
źródło: temp_file4486640425483709336
Pobierz

Koleżanka żony usłyszała wczoraj od swojego ucznia gdy rozmawiała z dzieciakami na temat strajku tekst w stylu: "Co, nowy samochód by się chciało kupić?". I to wcale nie od jakiegoś dzieciaka z patusowej rodzinki, tylko od normalnego chłopaka. Co śmieszniejsze koleś brał udział w jakichś tam olimpiadach i nauczyciele spędzili sporo czasu na zajęciach dodatkowych pomagając mu w przygotowaniach do tej olimpiady. I co jeszcze śmieszniejsze babeczka od początku pracy w szkole jeździ jakimś zdezelowanym Punto, które w najlepszym przypadku (zatankowane do pełna) kosztuje 2x tyle co telefon tego dzieciaka.
Na podobnej zasadzie rozmowa żony z jej dzieciakami z klasy. Pada argument: "Ale przecież polscy nauczyciele to pracują najmniej w całej Europie!". Na to żona, że owszem mają najmniejsze pensum, ale jest to spowodowane, że układanie/sprawdzanie sprawdzianów, wywiadówki czy wyjazdy u nas nie są liczone do godzin pracy nauczyciela. I tu tekst w stylu: "Też coś, maja darmowe wycieczki i jeszcze narzekają".
Świetny argument. Musisz samemu zorganizować wyjazd bandzie debili, w dodatku musisz brać w nim udział w swoim czasie wolnym kiedy mógłbyś robić coś ciekawszego (np układać/sprawdzać sprawdziany), a na koniec nie dość, że musisz ich pilnować cały czas, to jeszcze jak się któremuś coś stanie z powodu własnej głupoty, odpowiadasz za to karnie. Świetna perspektywa darmowego wyjazdu. Nie ma co.
Po tej nagonce w mediach, przez polityków, od rodziców i ze strony uczniów nie mógł bym spokojnie jak gdyby nigdy nic siedzieć i słuchać takich tekstów.
#strajknauczycieli
@kepak: tylko w niektórych szkołach w pokoju nauczycielskim nie wystarczającej przestrzeni aby się wszyscy nauczyciele pomieścili na przerwach a co dopiero aby każdy miał osobne biurko.
To wystarczy dopasować będzie często sprowadzać się do "wystarczy dobudować nowy budynek"
Nalezy pamietac ze na wykopie srednia wieku to 20-25 lat, a mentalna 15? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
piekny przyklad z tymi wycieczkami, warto jeszcze dopisac ze czesto dokladasz do takiej wycieczki z wlasnej kieszeni i/lub szukasz prywatnych sponsorow ale kto by to docenil
@wodzik: Na wycieczkach różne cuda się dzieją to fakt. Natomiast nazywając uczniów "debilami" generalizujesz tak samo jak ludzie mówiąc miernoty o wszystkich nauczycielach.
Równie dobrze przyjmując taką retorykę mógłbym napisać: "Po co ta Twoja miernota siedzi i przygotowuje zajęcia".
Tak samo jak nauczyciele są różni tak i uczniowie.
Gdyby na wycieczki jeździły tylko dzieciaki które mają dobre oceny czy zachowanie nie było by problemu, a tak musisz się z debilami użerać. I jeśli piszę, że użerasz się z debilami na wycieczkach to znaczy, że tacy tam są, a nie że uważam z automatu wszystkich tam za debili. Ale w sumie wydawało mi się, że
@wodzik: Czyli co, w innych krajach nie ma sprawdzianów, wywiadówek i wyjazdów?
Teraz każdy będzie im wytykał, że egzamin gimnazjalny o mało sie nie odbył, ze sa perturbacje z maturami, że nauczyciele to kodziarze, że robią z siebie debili śpiewając jakieś głupie artystycznie żałosne piosenki - to są słuszne zarzuty zreszta. Strajk nie ma prawa sie udać, również z przyczyn
Ale można stworzyć system, w którym można się wspinać i rozwijać.
U nauczycieli jest co prawda doszkalanie się, ale stricte rozwój w pracy niewielki. Do tego brak konkretnych celów - np. wuefiści zawsze się chwalą tymi dobrymi uczniami, lecz często jest tak, że ktoś odniósł dobry wynik mimo ich pracy,
Dziwnym trafem wszyscy 5k - 6k tylko nie wiem czy to netto czy brutto,, nawet jeśli brutto to nie ma lipy.
Polecam każdemu przejrzeć oświadczenia swoich radnych i wyszukać nauczycieli
U mnie już kiedyś patrzyłem, miasto powiatowe, nauczycieli dwoje w radzie i dwóch dyrektorów szkół. Nauczyciele około 4100 brutto miesięcznie. Dyrektorzy między 8-9 brutto miesięcznie