Wiecie, dlaczego strajk nauczycieli wywołuje takie emocje? Bo każdy z nas był kiedyś w szkole i wie jak wygląda praca nauczyciela ( ͡°͜ʖ͡°)
A tak na serio. Boli mnie, że jeżeli wywalczą podwyżkę, to dostaną ją wszyscy nauczyciele i ci, którzy naprawdę się starają, zostają po lekcjach wyjaśniać, przygotowują do konkursów, olimpiad, będą zarabiać tyle samo co nauczyciel, który powie ,,otwórzcie podręcznik na stronie 78 i poczytajcie" albo ,,no chłopaki macie piłkę, pograjcie se". Nikt mi nie wmówi, że matematyk czy chemik przygotowujący uczniów do matury, konkursów, olimpiad, osiągający w tym wiele sukcesów edukacyjnych, powinien zarabiać tyle samo co nauczyciel plastyki czy WF-u, który jedyne co robi to patrzy czy klasie coś nie #!$%@?.
@PanFizyk: Nauczyciel wf to najgorszy sort po awf xD część idzie w kariere naukową z przedmiotow biologicznych o wysiłku, treningu, historii kultury fizycznej etc, część zostaje trenerami/instruktorami, mniejszy procent redaktorami sportowymi po podyplomowkach dziennikarskich, reszta wojsko, policja,jeszcze inni zmieniają branże
A do szkoły idą albo ciecie, albo ludzie z powołania co po 10 latach i tsk się wypalą jak nie dostaną pracy w SMS i pokrewnych (szkola mistrzostwa sportowego)
@ZaplutyKarzelReakcji: Przecież to jest do przewidzenia, że gdyby dali podwyżkę tylko najlepszym (jakkolwiek by wybrać tych najlepszych) to zaraz byłby hurr śmiecie jak śmiecie durr. Bo próchno się wkurzy, że na podwyżkę to trzeba się postarać i robić coś więcej niż sprawdzić obecność i podyktować coś do zeszytu.
@PanFizyk i tu Cię zaskocze. W pracbazie mojej różowej nauczyciel, którego inni nauczyciele najmniej lubią to wuefista. Wiesz dlaczego? Bo jako jedyny ma w szkole osiągnięcia i gołym okiem widać efekty jego pracy :D
@K_R_S: a tak serio. Jest jakiś kraj, w którym taki system działa? Mam na myśli, że wyniki są lepsze niż osiągane w krajach z publicznym systemem edukacji(zwłaszcza tymi, w których system działa sprawnie). Dla mnie to brzmi jak powrót do kastowości, gdzie kształcą się tylko ci, którzy mają czas i pieniądze, a przepaść między tanimi szkołami i bogatymi jest ogromna(widziałem namiastkę tego w Chinach).
a daje go pod każdym wpisem, bo teraz tematem numero uno stali się nauczyciele i o niczym innym nie można poczytać. jak wróci sprawa lekarzy lub górników, to będę pisał o prywatyzacji tamtych rynków
@K_R_S: no to jak masz podstawy ekonomii, to pewnie nie będzie dla ciebie problemem przedstawienia kompleksowej analizy porównawczej zestawiającej wybrane przykłady całkowicie prywatnej edukacji z wynikami i poziomem rozwoju danej gospodarki( ͡°͜ʖ͡°) Chętnie poczytam, w którym kraju taki system funkcjonuje i osiąga lepsze wyniki niż wydajne systemy państwowe np. w Europie.
@boguchstein w XV w. wszedzie panowal feudalizm, ale to, że nie dało się przedstawić analizy porównawczej nie oznaczało, że kapitalizm jest gorszy, a niewolenie chłopów spoko.
ekonomia ma kilka uniwersalnych prawd, które wynikają z natury ludzkiej i stosują się do interakcji między nimi (czyli rynku). I tak handel opłaca się obu stronom, istnieje prawo popytu i podaży, a monopol zawsze jest mniej efektywny niż rynek otwarty. Ta ostatnia prawda ma zastosowanie do
@K_R_S: rozumiem jak to działa. Rozumiem też, że państwo/gospodarka, to skomplikowany system z setkami zmiennych. Z tego powodu właśnie nie mogę uwierzyć ci na słowo i potrzebuję rzetelnej analizy, która jest w stanie ująć chociaż część zmiennych i zaproponować model (na podstawie istniejących danych), który wykaże korzyści i straty wnikające z takiej zmiany.
@boguchstein mogę Ci zaproponować co najwyżej przyjrzenie się dowolnej reformie centralizujacej dowolny rynek i jei negatywnym skutkom w długim okresie oraz korzyściom płynących z decentralizacji
@Beniz_Szatana: Ja nie mówię, že wszyscy WF-iści to lenie, podałem tylko przykład. Jest na pewno wielu WF-istów którzy naprawdę się przykładają do roboty i wielu matematyków którzt tylko zadają dziesiątki zadań do robienia w domu.
@PanFizyk Wyobraź sobie, że Rząd daje strajkujących dwie propozycje: 1. 1000 zł podwyżki dla każdego 2. 3000 zł podwyżki dla tych nauczycieli, którzy mają najlepsze wyniki, najbardziej się przykładają i są wzorem pedagoga. Zgadnij która opcje wybiorą.
@Beniz_Szatana: Jestem tego świadom, właśnie pisałem że wybiorą pierwszą opcję bo kiepskich nauczycieli jest dużo więcej niż wybitnych. Jednak zauważ, że pierwsza opcja jedynie zaklei roszczeniowe mordy związkowców, a w poziomie edukacji nie zmieni nic.
@Beniz_Szatana: Zgadzam się całkowicie, sam od początku optuję za tego typu rozwiązaniem.
@detreomycyna: Rozumiem, że jesteś gotów płacić wyższe podatki, aby nauczyciele, policjanci, górnicy i inni zarabiali dużo więcej? Ja byłbym szczęśliwy, gdyby nauczyciele zarabiali więcej, ale na zasadach wolnorynkowych a nie wszyscy według sztywnych reguł nijak niemających się do jakości ich nauczania.
A tak na serio. Boli mnie, że jeżeli wywalczą podwyżkę, to dostaną ją wszyscy nauczyciele i ci, którzy naprawdę się starają, zostają po lekcjach wyjaśniać, przygotowują do konkursów, olimpiad, będą zarabiać tyle samo co nauczyciel, który powie ,,otwórzcie podręcznik na stronie 78 i poczytajcie" albo ,,no chłopaki macie piłkę, pograjcie se". Nikt mi nie wmówi, że matematyk czy chemik przygotowujący uczniów do matury, konkursów, olimpiad, osiągający w tym wiele sukcesów edukacyjnych, powinien zarabiać tyle samo co nauczyciel plastyki czy WF-u, który jedyne co robi to patrzy czy klasie coś nie #!$%@?.
#strajknauczycieli #szkola #edukacja #4konserwy #nauczyciele #niepopularnaopinia
Komentarz usunięty przez moderatora
A do szkoły idą albo ciecie, albo ludzie z powołania co po 10 latach i tsk się wypalą jak nie dostaną pracy w SMS i pokrewnych (szkola mistrzostwa sportowego)
(socjalizm nigdy nie działa)
Dla mnie to brzmi jak powrót do kastowości, gdzie kształcą się tylko ci, którzy mają czas i pieniądze, a przepaść między tanimi szkołami i bogatymi jest ogromna(widziałem namiastkę tego w Chinach).
a daje go pod każdym wpisem, bo teraz tematem numero uno stali się nauczyciele i o niczym innym nie można poczytać. jak wróci sprawa lekarzy lub górników, to będę pisał o prywatyzacji tamtych rynków
ekonomia ma kilka uniwersalnych prawd, które wynikają z natury ludzkiej i stosują się do interakcji między nimi (czyli rynku). I tak handel opłaca się obu stronom, istnieje prawo popytu i podaży, a monopol zawsze jest mniej efektywny niż rynek otwarty. Ta ostatnia prawda ma zastosowanie do
1. 1000 zł podwyżki dla każdego
2. 3000 zł podwyżki dla tych nauczycieli, którzy mają najlepsze wyniki, najbardziej się przykładają i są wzorem pedagoga.
Zgadnij która opcje wybiorą.
@detreomycyna: Rozumiem, że jesteś gotów płacić wyższe podatki, aby nauczyciele, policjanci, górnicy i inni zarabiali dużo więcej? Ja byłbym szczęśliwy, gdyby nauczyciele zarabiali więcej, ale na zasadach wolnorynkowych a nie wszyscy według sztywnych reguł nijak niemających się do jakości ich nauczania.