Wpis z mikrobloga

Wiecie, dlaczego strajk nauczycieli wywołuje takie emocje? Bo każdy z nas był kiedyś w szkole i wie jak wygląda praca nauczyciela ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A tak na serio. Boli mnie, że jeżeli wywalczą podwyżkę, to dostaną ją wszyscy nauczyciele i ci, którzy naprawdę się starają, zostają po lekcjach wyjaśniać, przygotowują do konkursów, olimpiad, będą zarabiać tyle samo co nauczyciel, który powie ,,otwórzcie podręcznik na stronie 78 i poczytajcie" albo ,,no chłopaki macie piłkę, pograjcie se". Nikt mi nie wmówi, że matematyk czy chemik przygotowujący uczniów do matury, konkursów, olimpiad, osiągający w tym wiele sukcesów edukacyjnych, powinien zarabiać tyle samo co nauczyciel plastyki czy WF-u, który jedyne co robi to patrzy czy klasie coś nie #!$%@?.

#strajknauczycieli #szkola #edukacja #4konserwy #nauczyciele #niepopularnaopinia
  • 23
@PanFizyk: Nauczyciel wf to najgorszy sort po awf xD część idzie w kariere naukową z przedmiotow biologicznych o wysiłku, treningu, historii kultury fizycznej etc, część zostaje trenerami/instruktorami, mniejszy procent redaktorami sportowymi po podyplomowkach dziennikarskich, reszta wojsko, policja,jeszcze inni zmieniają branże

A do szkoły idą albo ciecie, albo ludzie z powołania co po 10 latach i tsk się wypalą jak nie dostaną pracy w SMS i pokrewnych (szkola mistrzostwa sportowego)
@K_R_S: a tak serio. Jest jakiś kraj, w którym taki system działa? Mam na myśli, że wyniki są lepsze niż osiągane w krajach z publicznym systemem edukacji(zwłaszcza tymi, w których system działa sprawnie).
Dla mnie to brzmi jak powrót do kastowości, gdzie kształcą się tylko ci, którzy mają czas i pieniądze, a przepaść między tanimi szkołami i bogatymi jest ogromna(widziałem namiastkę tego w Chinach).
@boguchstein mam: podstawy ekonomii

a daje go pod każdym wpisem, bo teraz tematem numero uno stali się nauczyciele i o niczym innym nie można poczytać. jak wróci sprawa lekarzy lub górników, to będę pisał o prywatyzacji tamtych rynków
@K_R_S: no to jak masz podstawy ekonomii, to pewnie nie będzie dla ciebie problemem przedstawienia kompleksowej analizy porównawczej zestawiającej wybrane przykłady całkowicie prywatnej edukacji z wynikami i poziomem rozwoju danej gospodarki( ͡° ͜ʖ ͡°) Chętnie poczytam, w którym kraju taki system funkcjonuje i osiąga lepsze wyniki niż wydajne systemy państwowe np. w Europie.
@boguchstein w XV w. wszedzie panowal feudalizm, ale to, że nie dało się przedstawić analizy porównawczej nie oznaczało, że kapitalizm jest gorszy, a niewolenie chłopów spoko.

ekonomia ma kilka uniwersalnych prawd, które wynikają z natury ludzkiej i stosują się do interakcji między nimi (czyli rynku). I tak handel opłaca się obu stronom, istnieje prawo popytu i podaży, a monopol zawsze jest mniej efektywny niż rynek otwarty. Ta ostatnia prawda ma zastosowanie do
@K_R_S: rozumiem jak to działa. Rozumiem też, że państwo/gospodarka, to skomplikowany system z setkami zmiennych. Z tego powodu właśnie nie mogę uwierzyć ci na słowo i potrzebuję rzetelnej analizy, która jest w stanie ująć chociaż część zmiennych i zaproponować model (na podstawie istniejących danych), który wykaże korzyści i straty wnikające z takiej zmiany.
@boguchstein mogę Ci zaproponować co najwyżej przyjrzenie się dowolnej reformie centralizujacej dowolny rynek i jei negatywnym skutkom w długim okresie oraz korzyściom płynących z decentralizacji
@Beniz_Szatana: Zgadzam się całkowicie, sam od początku optuję za tego typu rozwiązaniem.

@detreomycyna: Rozumiem, że jesteś gotów płacić wyższe podatki, aby nauczyciele, policjanci, górnicy i inni zarabiali dużo więcej? Ja byłbym szczęśliwy, gdyby nauczyciele zarabiali więcej, ale na zasadach wolnorynkowych a nie wszyscy według sztywnych reguł nijak niemających się do jakości ich nauczania.