Mireczki. Potrzebna konsultacja #elektryka. Może znajdzie się tu jakiś elektryk wyklęty rodem z #elektroda ( ͡°͜ʖ͡°)
Wykańczam mieszkanie w #krakow. Nowy blok. Na mieszkaniu jest problem z #prad W przypadku przepięcia/zwarcia w sieci w mieszkaniu - bezpieczniki na mieszkaniu pozostają nienaruszone. Natomiast przepalają się bezpieczniki przedlicznikowe (zaplombowane przez #tauron ).
Zdarzyło się to już dwa razy. Za każdym razem trzeba dzwonić na pogotowie energetyczne, zrywać plomby, bulić za wymianę bezpieczników i plomb. Słabo.
Konserwator z administracji stwierdził że w bloku jest grubszy problem z źle zaprojektowaną instalacją. Według niego - źle dobrane są parametry bezpieczników i: 1) bezpiecznik zalicznikowy praktycznie nie ma szansy zadziałać (nie wiem czy to standard, ale powiedział to jakby była to oczywista oczywistość, choć brzmi bez sensu) 2) parametry bezpieczników przedlicznikowych i tych w mieszkaniu - parametry są tak dobrane, że zanim zdąży 'wybić' bezpieczniki w mieszkaniu - przepalają się przedlicznikowe. Według konserwatora - 'opóźnienie' bezpieczników w mieszkaniu jest zbyt duże w stosunku do pozostałych i w praktyce nie mają one szansy zadziałać.
No i dwa pytania: 1) Jest to możliwe? Czy konserwator pieprzył głupoty? 2) Co z tym zrobić? Chodzi mi o rozwiązanie krótkoterminowe (bo docelowo jest szansa że problem rozwiązany zostanie w całym bloku przez zmianę parametrów bezpieczników przedlicznikowych). Czy np. wymiana parametrów bezpieczników w samym mieszkaniu rozwiąże problem? Albo wymiana bezpiecznika zalicznikowego (nie wiem czy można to zrobić bez pozwoleń od dostawcy energii)?
@Naru: jeżeli pętla zwarcia jest taka, że wywala przed licznikiem, nawet jeżeli te za licznikiem są dobrze dobrane, tzn, że uziemienie jest złe ;) (czytaj gość ma racje)
@zuberek1990: pytanie, czy w mieszkaniu są dobrze dobrane. A co do IPZ, to jest najważniejsze pytanie, jeszcze można się pokusić o pomiar rezystancji uziemień
@Naru: rozwiązanie jest bardzo proste: musisz zmienić swoje bezpieczniki w mieszkaniu na szybsze. Zobacz, co masz na bezpieczniku napisane, powinna być wartość prądu poprzedzona literą: B, C albo D. Wymień je na taką samą wartość, tylko ma być B przed wartością prądu.
@soadfan: stąd mój dopisek ;) zapewne nie ma uziemienia otokowego, a trafo do którego jest wpięte ma izolowany pkt neutralny czy coś, nie pamiętam dokładnie jak to było - jestem w nieco innej branży :) @krpablo: przy pewnych wartościach prądu zwarciowego, nie ma znaczenia którą charakterystyke wybierzesz i tak jest losowość wybicia. tym bardziej, że gość ma topiki przed licznikiem.
@soadfan: Przepala się chyba tylko ten na klatce (druga fotka, właściwie 2 z 3ch takich bezpieczników). W mieszkaniu - chyba żaden się nie wywala w czasie spięcia.
@Naru zabezpieczenia w mieszkaniu masz ok, tak jak powinno być.
Dziwi mnie tylko jedno: co Ty za zwarcia robisz że przepala dwa przedlicznikowe??
Zwarcie L-PE będzie wychwycone przez różnicowke i nie spowoduje przepalenia wkladek. Zwarcie L-N przepali jedną wkładkę. Musisz robić międzyfazowe a nie widzę u Ciebie żadnych urządzeń 3f. Ryjesz ściany z przewodami pod napięciem??
@Mirkomil: @soadfan: Wydaje mi się, że jest to właśnie problem bardzo dobrej pętli zwarcia. Selektywność B16- gG32 bardzo łatwo przecież uzyskać, do pewnej wartości pętli zwarciowej....
@Naru: Kiedy następuje przepalenie wkładek? W trakcie prac budowlanych, podczas kucia, gotowania, co jest wykonywane w mieszkaniu? Wymieniasz instalacje elektryczną, coś podłączasz? Daj zdjęcia całego zabezpieczenia przedlicznikowego wraz z licznikiem. Sprawdź czy RCD działa, poprzez nacisnięcie testu.
@walczezlenistwem: RCD działa. Kiedy wkładki się przepalają: ekipa ostatnio robiła gniazdka na mieszkaniu, oni oczywiście się do niczego nie przyznają bo 'ostatnio wiało, to przecież dlatego' :) Jak pisałem w temacie jestem totalnym laikiem (pomimo studiów technicznych które mam za sobą nie rozumiem połowy zdań, które napisaliście powyżej :) ). Jak dla mnie - na chłopski rozum - jeżeli jest spięcie to powinny jebnąć bezpieczniki w mieszkaniu i tylko w
Przy zawarciu jest duży prąd, kilkaset A, ograniczony jedynie oporem przewodow. Im dłuższe i cieńsze tym opor wiekszy a prąd mniejszy (to jest właśnie pętla zwarcia).
Jeśli jesteś blisko transformatora to prądy zwarciowe duże. Każde zabezpieczenie działa wg charakterystyki ktora mówi jaki prąd w jakim czasie go wylaczy. 0,2s dla B16 powyżej 80A, taki sam czas dla tej wkładki powyzej 302A.
@Naru Ok, to tak. Przepięcie/spięcie =/= zwarcie. Te zabezpieczenia co pokazałeś, chronią przed zwarciem, przeciążeniem nie przed przepięciami. Selektywność wyłączeń jest zachowana do pewnego przepływającego prądu. Jak patrzę na wykres to selektywność masz zachowaną do ok 600 A. Bez pomiaru pętli zwarcia nie wiem jaki prąd jest spodziewany podczas zwarcia, aby ocenić czy selektywność jest zachowana. Jeżeli masz przeciętną instalację i pętla wyniesie 2 Ω to spodziewany prąd 115A wówczas zadziała zabezpieczenie B16 w mieszkaniu a nie na klatce schodowej. Jeżeli masz dobrą instalację i pętla wyniesie 0,2 Ω to spodziewany prąd 1150 A wówczas to loteria jakie zabezpieczenie zadziała. Bardzo ciężko jest w praktyce dobrać selektywność wyłączeń do ekonomicznego uzasadnienia tej potrzeby.
Wykańczam mieszkanie w #krakow. Nowy blok. Na mieszkaniu jest problem z #prad
W przypadku przepięcia/zwarcia w sieci w mieszkaniu - bezpieczniki na mieszkaniu pozostają nienaruszone. Natomiast przepalają się bezpieczniki przedlicznikowe (zaplombowane przez #tauron ).
Zdarzyło się to już dwa razy. Za każdym razem trzeba dzwonić na pogotowie energetyczne, zrywać plomby, bulić za wymianę bezpieczników i plomb. Słabo.
Konserwator z administracji stwierdził że w bloku jest grubszy problem z źle zaprojektowaną instalacją. Według niego - źle dobrane są parametry bezpieczników i:
1) bezpiecznik zalicznikowy praktycznie nie ma szansy zadziałać (nie wiem czy to standard, ale powiedział to jakby była to oczywista oczywistość, choć brzmi bez sensu)
2) parametry bezpieczników przedlicznikowych i tych w mieszkaniu - parametry są tak dobrane, że zanim zdąży 'wybić' bezpieczniki w mieszkaniu - przepalają się przedlicznikowe. Według konserwatora - 'opóźnienie' bezpieczników w mieszkaniu jest zbyt duże w stosunku do pozostałych i w praktyce nie mają one szansy zadziałać.
No i dwa pytania:
1) Jest to możliwe? Czy konserwator pieprzył głupoty?
2) Co z tym zrobić? Chodzi mi o rozwiązanie krótkoterminowe (bo docelowo jest szansa że problem rozwiązany zostanie w całym bloku przez zmianę parametrów bezpieczników przedlicznikowych). Czy np. wymiana parametrów bezpieczników w samym mieszkaniu rozwiąże problem? Albo wymiana bezpiecznika zalicznikowego (nie wiem czy można to zrobić bez pozwoleń od dostawcy energii)?
Z góry dziękuję za pomoc.
@krpablo: przy pewnych wartościach prądu zwarciowego, nie ma znaczenia którą charakterystyke wybierzesz i tak jest losowość wybicia. tym bardziej, że gość ma topiki przed licznikiem.
Bezpieczniki w mieszkaniu:
https://prnt.sc/mzvtzd
Bezpiecznik przepalający się na klatce:
https://prnt.sc/mzvui7
@Naru: no to reklamacja u administracji/developera Ci pozostaje.
Dziwi mnie tylko jedno: co Ty za zwarcia robisz że przepala dwa przedlicznikowe??
Zwarcie L-PE będzie wychwycone przez różnicowke i nie spowoduje przepalenia wkladek. Zwarcie L-N przepali jedną wkładkę. Musisz robić międzyfazowe a nie widzę u Ciebie żadnych urządzeń 3f. Ryjesz ściany z przewodami pod napięciem??
Daj zdjęcia całego zabezpieczenia przedlicznikowego wraz z licznikiem. Sprawdź czy RCD działa, poprzez nacisnięcie testu.
Przy zawarciu jest duży prąd, kilkaset A, ograniczony jedynie oporem przewodow. Im dłuższe i cieńsze tym opor wiekszy a prąd mniejszy (to jest właśnie pętla zwarcia).
Jeśli jesteś blisko transformatora to prądy zwarciowe duże. Każde zabezpieczenie działa wg charakterystyki ktora mówi jaki prąd w jakim czasie go wylaczy. 0,2s dla B16 powyżej 80A, taki sam czas dla tej wkładki powyzej 302A.
Jeśli prąd zwarciowy
Selektywność wyłączeń jest zachowana do pewnego przepływającego prądu. Jak patrzę na wykres to selektywność masz zachowaną do ok 600 A. Bez pomiaru pętli zwarcia nie wiem jaki prąd jest spodziewany podczas zwarcia, aby ocenić czy selektywność jest zachowana.
Jeżeli masz przeciętną instalację i pętla wyniesie 2 Ω to spodziewany prąd 115A wówczas zadziała zabezpieczenie B16 w mieszkaniu a nie na klatce schodowej.
Jeżeli masz dobrą instalację i pętla wyniesie 0,2 Ω to spodziewany prąd 1150 A wówczas to loteria jakie zabezpieczenie zadziała.
Bardzo ciężko jest w praktyce dobrać selektywność wyłączeń do ekonomicznego uzasadnienia tej potrzeby.