Dom w stanie surowym ukończony. Łączna wartość tego co na zdjęciu około 100k złotych. Chciałbym wykończenie jeszcze zrobić za 50k ale nie wiem czy się zmieszczę.
Bekę mam z ludzi którzy kiszą się po blokach bo myślą że budowa domu to jakieś miliony złotych. Nie, w dzisiejszych czasach można to zrobić w jakieś 5 lat oszczędzając.
Zarabiam około 4500 zł miesięcznie odkładam 2500zl. Może ktoś powie że żyje przez ten czas jak karaluch ale ja po tym czasie jestem u siebie. Działka po ojcu więc tu miałem luz ale większość rodziców ma jakieś ziemię więc nie piszcie że nie macie takiego luksusu.
Jeszcze 2 lata oszczędzania na wykończenie i w wieku 28 lat będę miał swój własny domek. Pozdro dla wariatów.
@korporacion: co za dzban. Nie porównuj domu do mieszkania. Mieszkanie jest mniejsze ale przeważnie bliżej infrastruktury. Dom tańszy w przeliczeniu na m2 ale zwykle na zadiupiu.
@korporacion: Nie k---a, nie każdy urodził się na wsi z hektarem pola. Bloki w Polsce są od przynajmniej kilkudziesięciu lat, i co najmniej jedno pokolenie już dorosło i się wychowało w nim.
Zarabiam około 4500 zł miesięcznie odkładam 2500zl
@korporacion: Przestałem czytać. Pracować za 2000 zł przez 5 lat żeby postawić dom?
Wolałbym te oszczędności i własny wysiłek postawić na edukację (czy inną formę kwalifikacji zawodowej) lub inwestycje (np. we własną firmę) i odkładać dużo mniej, żeby za te 5 lat zarabiać przynajmniej 8-9 tys. Wtedy kredyt na dom - kupny lub budowany przez wykonawcę.
po co Ci ten garaż w domu? Nie szkoda Ci na niego miejsca?
@Fashio: garaż ocieplany jest zajebisty, najlepiej jeszcze z kanałem. Jakieś naprawy auta, majsterkowanie, tego typu rzeczy zimą jednak sie robi jak się ma dom i warto sobie ten garaz jednak wybudowac moim zdaniem skoro i tak juz inwestujesz to tak żeby było wygodnie, no i druga sprawa nie bawisz sie w kolejna budowę obok domu czyli w
@bazar5: Twój jest mega prosty w budowie to i 200k udało się jakos to zamknać, przy tym metrażu spoko cena, ale właśnie kosztem tego, że dom jest prosty bez udziwnień. Tez bym sie na coś takiego zdecydował, prosta bryła a wiecej kasy bym włożył w ocieplenie dobre ogrzewanie, rekuperacje solary. To jest bardzo przydatne i podnosi komfort mieszkania. Dobrze, że ludzie już odchodza od tych takich dworków xD
@leftfinger ten gościu to idiotą sorry ale nie idzie wybudować domu w dzisiejszych czasach za 150 koła. Ile kosztuje sama dachówka czy elewacja... Facet ma.domek ale z klocków lego
Łączna wartość tego co na zdjęciu około 100k złotych. Chciałbym wykończenie jeszcze zrobić za 50k ale nie wiem czy się zmieszczę.
Bekę mam z ludzi którzy kiszą się po blokach bo myślą że budowa domu to jakieś miliony złotych. Nie, w dzisiejszych czasach można to zrobić w jakieś 5 lat oszczędzając.
Zarabiam około 4500 zł miesięcznie odkładam 2500zl. Może ktoś powie że żyje przez ten czas jak karaluch ale ja po tym czasie jestem u siebie.
Działka po ojcu więc tu miałem luz ale większość rodziców ma jakieś ziemię więc nie piszcie że nie macie takiego luksusu.
Jeszcze 2 lata oszczędzania na wykończenie i w wieku 28 lat będę miał swój własny domek.
Pozdro dla wariatów.
#budynek #mieszkanie #dom #przemyslenia #oswiadczenie #chwalesie
@korporacion: Nie k---a, nie każdy urodził się na wsi z hektarem pola. Bloki w Polsce są od przynajmniej kilkudziesięciu lat, i co najmniej jedno pokolenie już dorosło i się wychowało w nim.
@korporacion: Przestałem czytać. Pracować za 2000 zł przez 5 lat żeby postawić dom?
Wolałbym te oszczędności i własny wysiłek postawić na edukację (czy inną formę kwalifikacji zawodowej) lub inwestycje (np. we własną firmę) i odkładać dużo mniej, żeby za te 5 lat zarabiać przynajmniej 8-9 tys. Wtedy kredyt na dom - kupny lub budowany przez wykonawcę.
Po 5 latach masz dom, lepszą pracę
@korporacion: Czyli jak sprawić, że post o budowie domu wyglądającego jak produkt generatora polskich domów będzie miał pierdyliard wpisów xDDD
Komentarz usunięty przez autora
@korporacion: a ja nie żyję jak karaluch, wziąłem kredyt, kupiłem fajne mieszkanie w bloku, z którego jestem zadowolony i też jestem u siebie.
Domek fajna sprawa, ale jednak wymaga dużo więcej pracy na bieżąco. Nie wiem czy by mi się chciało. (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
2. wykończenie 50k ? jak masz na myśli tynki wylewki i instalacje to i tak Ci braknie.
3. Nikt domów nie buduje? w Małopolsce rosną jak grzyby po deszczu.
Budowałem
Komentarz usunięty przez moderatora
@Fashio: garaż ocieplany jest zajebisty, najlepiej jeszcze z kanałem. Jakieś naprawy auta, majsterkowanie, tego typu rzeczy zimą jednak sie robi jak się ma dom i warto sobie ten garaz jednak wybudowac moim zdaniem skoro i tak juz inwestujesz to tak żeby było wygodnie, no i druga sprawa nie bawisz sie w kolejna budowę obok domu czyli w
@korporacion: i cyk przestałem czytac dalej
@Jebwleb: nie każdy lubi podróżować xD