Wpis z mikrobloga

Po ostatniej jeździe na moto usłyszałem, że odzywa się napinacz łańcuszka rozrządu. Przypadłość typowa dla modelu mojego motocykla (Hornet PC34). Od razu zamówiłem, cały napinacz, bo na takich elementach nie zamierzam oszczędzać. No i teraz tak się zastanawiam, czy oprócz wymiany sprężyny napinacza i całego napinacza jest jeszcze jakiś sposób na naprawienie tego? W sensie, czy nie podciąga się go?
Wołam @Gixaar, weź pomusz.
#motocykle #motoryzacja #mechanika
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Arczi256: Na bank nie łańcuch. Kolega jeździł F4i dosyć długo z hałasującym napinaczem i kiedy założył nowy wszystko ucichło. U mnie napinacz hałasuje od góra 200km. Bardziej chodzi mi o to, czy te zwykłe napinacze ze sprężyną, posiadają możliwość podciągnięcia. Słyszałem o tym, że można wymienić sprężynę, ale trzeba go wykręcać i rozbierać, a problem i tak może powrócić w krótkim czasie.
  • Odpowiedz
@Smitek: zwykłe napinacze nie posiadają możliwości podciągnięcia i innych cudów. jest możliwość wymiany na tzw. manualny, ale wtedy trzeba pamiętać żeby go dokręcać co jakiś czas i jeszcze to napięcie dobrze umieć ustawić.

wymień na ori i lataj :)
  • Odpowiedz
@amath: Manualny miał kolega w 600RR i w-----ł na śmieci. Wszyscy pozakładali oryginalne i sobie chwalą. Czyli jak napinacze nie zostały wyposażone w funkcję podciągania, to nie wywaliłem kasy w błoto. Kurier właśnie dostarczył mi nówkę sztukę, trzeba jechać zamontować ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Smitek: hmm w 600RR problem już ponoć nie istniał bo zostały poprawione te napinacze.. przynajmniej u mnie nie istnieje :D

tak jest, jeśli producent nie przewidział takiej możliwości to nie ma co tam kombinować bo może się skończyć kosztownie :D
  • Odpowiedz
@amath: Kumpel jak kupił 600RR, to właśnie miał zamontowany ten manualny. Nie wiadomo po co, ktoś wsadził ten szmelc. No rozrząd, to trochę jednak istotny jest xD 400zł to nie tak znowu dużo, względem tego co może się o-----ć potem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Gixaar: Mały koszt, stuprocentowa pewnosc eliminacji problemu, ktory sam w sobie przy poglebieniu wygeneruje wielokrotnie wieksze koszta. Jesli nie ma stuprocentowej pewnosci ze to tylko napinacz to wymienia sie tez łańcuch.
  • Odpowiedz
@Gixaar: Co do reglera to faktycznie potwierdzam. Zmieniam co sezon, włącznie z akumulatorami, bo skoki w ładowaniu je zabijają. Jak będzie czas, to w końcu przeniosę go pod zadupek, może tam nie będzie się tak nagrzewał.
@nayakaz: Gdy zamontuję napinacz, to dam znać, czy będzie słychać łańcuch.
  • Odpowiedz
  • 0
@Gixaar no niestety, (Hornet pc36), też mam kłopot z napięciem ładowania, kupiłem używany100% z alledrogo, ale ktoś mnie oszukał bo podaje podobne napięcie, lekko za niskie (13,2-13,7V), co do napinacza też dawał o sobie znać, ale odkąd zrobiło się ciut cieplej ucichł sam z siebie.
  • Odpowiedz