Wpis z mikrobloga

Dzisiaj tłusto i amerykańsko.

7/50 Mac and cheese, wariacja własna.

LISTA ZAKUPÓW:

- makaron kolanka
- kostka masła
- mleko
- mąka pszenna
- ser żółty (u mnie kostka cheddara 250 g)
- bekon (u mnie taki paczkowany w plasterkach, taki najbardziej lubię)
- dobrej jakości szynka (kilka plasterków)
- przyprawy: sól, ostra papryka, czosnek suszony, wędzona papryka (można zastąpić zwykłą słodką)

JAK ZROBIĆ

- u Food Emperora podpatrzyłam, żeby zalać makaron wodą tylko tyle, żeby przykryło, i tak ugotować z odrobiną soli
- na patelni roztapiamy pół kostki masła, dodajemy łyżeczkę suszonego czosnku i pół łyżeczki ostrej papryki
- dodajemy 2 łyżki mąki, jakieś 100 mililitrów mleka i mieszamy
- dodajemy starty ser, zostawiamy trochę sera na później
- mieszamy aż ser się roztopi
- dodajemy ugotowany makaron wraz z wodą (BEZ ODCEDZANIA) i mieszamy
- kroimy szynkę na małe kawałki, wrzucamy i też mieszamy
- przekładamy wszystko do naczynia na tartę (albo zwykłego żaroodpornego), pokrywamy resztą sera i kawałkami pokrojonego bekonu
- posypujemy odrobiną słodkiej i ostrej papryki
- wstawiamy do piekarnika na 180-200 stopni, możliwie z termoobiegiem i trzymamy kilkanaście minut, tylko po to, żeby ser się roztopił i danie nabrało kolorów

Robiłam pierwszy raz i muszę przyznać, że wyszło zajebiste.

#50obiadowchallenge #gotujzwykopem #obiad #jedzenie
Pobierz BarkaMleczna - Dzisiaj tłusto i amerykańsko. 

7/50 Mac and cheese, wariacja własna...
źródło: comment_pgRZ8fmfQ4qPYd6PZ2aqoGL8DH0BCesK.jpg
  • 7