Wpis z mikrobloga

Mirki z #zegarki i #zegarkiboners #pytanie
Jest jakiś poradnik jak wybrac sobie porzadny zegarek? Lubie metalowa bransoletę ale paracord tez moze być. Mam automat ale po 3 latach wkurza mnie ze nie trzyma 24h i nie spelnia podstawowej funkcji tzn pokazywania czasu...
Chcialbym by byl ozdoba reki bo toc to jedyna bizuteria mezczyzny, no, moze poza sygnetem jak ktos lubi. Budżet powiedzmy mniej niz 10k rozważę ale do 4k nie byloby mi żal;)
  • 70
@bogobojny_trans: no to teraz zastanów się który rozmiarowo będzie lepszy. Tak jak podałeś linki tak się przedstawia 39mm (koperta), 41,5mm I 43mm (Citizen). Jest to dość ważne. Jeśli zegarek jest za duży to bardzo źle to wygląda. Dla większości osób 39mm do 42 mm jest OK.
@AllieCaulfield ah a co do regulacji to bylem raz z nim u zegarmistrza mowil ze automaty tak maja ze to pomoze ale za pare miesiecy znow bedzie tak samo. W sensie, stopniowo w ciagu tygodnia mial najpierw odchylke 1-2 minuty potem wieksza do paru minut. Potem korygowalem i trzymal dokladnosc ok 1-2 minuty na dobe. Obecnie po paru latach tego zegarka, zdjecie go na noc to niemal pewne poprawianie czasu. Nakrecac go
@m_bielawski hmm moze tak. Z drugiej strony to chyba nie jest prestizowy zegarek by w niego inwestowac. W sensie, nie zrozum mnie zle, nic do niego nie mam;) tylko wydaje mi sie ze o zegarek za pare tysiecy to warto zadbać, a o taki za pareset zlotych to nie wiem czy jest sens...
@m_bielawski: nie, nie przeoczyłem ;-) ale to jakiś Pierre Ricaud. Pomimo, że jest na Miyocie (ładnie) to w dalszym ciągu niech zdycha w samotności w ciemnej szufladzie ;-)... A ten zegarmistrz to o "kant dupy potłuc". Przynosi mu op zegarek i zleca robotę a ten mu pieprzy, że nie bo coś tam... I o wodoszczelności... Pewnie to jakiś "bateryjkarz" albo naprawdę mu się nie chciało nic robić tego dnia.
@bogobojny_trans
@AllieCaulfield Miyota to ten system nakrecania tym wahadełkiem? Zapamietalem to tez bo chcialem by mi poprawil tez jakos te wskazowki i punkciki fosforyzujace....by byly bardziej fosforyzujace, wspaniala rzecz :):) no ale koniec koncow nie i jakos przywyklem.
@bogobojny_trans: Miyota to jeden z producentów mechanizmów. Należy do Citizen. Jest bardzo popularny. Są jeszcze mechanizmy od Seiko (bardzo popularne), ETA szwajcarskie. Najwięksi "gracze" w zegarkowym świecie produkują swoje własne mechanizmy tzw. "in house" (świadczy to też o prestiżu marki). Często też firmy poprostu modyfikują inne patenty dając im inne nazwy. Nie będę się rozpisywał o chińskich mechanizmach.
Co do wahadełka to każdy automat takowy posiada.