Wpis z mikrobloga

#ankieta #pytanie #wifi #sysadmin #internet #internetmobilny #wlan

Jaką masz nazwę sieci bezprzewodowej (ESSID)?

1. Ustawioną fabrycznie przez operatora lub producenta, zawierającą unikalne ID, np. UPC_43672643, Orange-6e1a, TP-Link_M5_6E2F08
2. Ustawioną fabrycznie przez operatora lub producenta, bez unikalnego ID, np. Linksys, OMEGA_WIFI, D-Link, iPlus
3. Jajcarska, typu: Wóz operacyjny ABW, Telewizja kłamie, Korwin Krul, Somsiad zlodziej, Legia mistrz
4. Ogólną typu: Internet, Dom, Wifi, Router
5. Unikalną, nawiązującą np. do adresu lokalu; imienia, nazwiska lub ksywy; nazwy firmy itp.

6. Inną.

(ankieta w treści posta ze względu na ograniczenia długości odpowiedzi)

Wybierz opcję

• 1. fabryczna z ID 13.6% (11)
  • 2. fabryczna bez ID 7.4% (6)
  • 3. jajcarska 25.9% (21)
  • 4. ogólna 11.1% (9)
  • 5. indywidualna 34.6% (28)
  • 6. inną 7.4% (6)

Oddanych głosów: 81

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@korni007: Co do 1 to jeszcze jakoś ujdzie, ale 2 i 4 mają taki problem, że telefon/komputer automatycznie się próbuje łączyć do cudzych sieci o tych samych nazwach, więc to trochę bez sensu, bo pyta o hasło...
  • Odpowiedz
Osoby wybierające 6 niech napiszą w skrócie, dlaczego uważają, że ich nazwy nie da się dopasować do żadnej z kategorii 1-5.
  • Odpowiedz
@mateusza: od operatora

@ANDRZ_J: na routerze powinna być naklejka z adresem IP, nazwą użytkownika i hasłem.
Na 99% IP będzie albo 192.168.0.1 albo 192.168.1.1
Użytkownik to pewnie będzie "admin"
A hasło albo jakieś proste typu "admin", "password" albo jakiś
  • Odpowiedz
@mateusza: Operator stwierdził, że mogę zmienić nazwę, ale dorzuca "reklamowy" chyba przedrostek do niej. ten przedrostek to "multimedia". Więc jak chciałem ustawić coś w stylu "DOM", to ustawiało:

multimedia_DOM
co mnie zirytowało tak, że swoją
  • Odpowiedz