Aktywne Wpisy
ZygmuntJedyny +173
katarzyn-raz-dwa +12
Postanowilam przeczytać lektury szkolne od nowa.
Właśnie skonczylam Kamienie na szaniec. Wiem, ze jest sporo kontrowersji wokół, ale mnie kompletnie zmiazdzyla (czytana ostatni raz 15 lat temu).
Zabrałam się za Wesele Wyspiańskiego, z racji ze mieszkam blisko.
Jak sądzicie, co nastepne?
#ksiazki #lektury
Właśnie skonczylam Kamienie na szaniec. Wiem, ze jest sporo kontrowersji wokół, ale mnie kompletnie zmiazdzyla (czytana ostatni raz 15 lat temu).
Zabrałam się za Wesele Wyspiańskiego, z racji ze mieszkam blisko.
Jak sądzicie, co nastepne?
#ksiazki #lektury
@Nie_znany: A w Afryce jakubmarian.com
Możesz legalnie pędzić zawrotne 137 km/h przez całe 66 km, jest to jedyny tak szybki odcinek w Stanach (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Grasują? Czasami mam wrażenie, że stanowią tutaj większość:)
@kanapeczka_z_kanapa: xDDDDD Następny mit.
Długość autostrad w Niemczech to około 13000 km, z czego około 9100 km nie posiada ograniczeń prędkości.
https://www.google.com/maps/@42.2375407,19.07362,3a,68.4y,231.86h,82.02t/data=!3m6!1e1!3m4!1sLd8tEfHGE3C1u11mEMlr1g!2e0!7i13312!8i6656
Większej głupoty dawno nie przeczytałem
A1 z Gdańska do Torunia miała być budowana na 140 km/godzinę, ale kosztowałaby o ile dobrze pamiętam dwa (trzy?) razy tyle więc zrobiono "normalną", ale limitu prędkości nikt nie obniżył bo by się wyborcy wkurzyli.
Proszę o jakieś dane albo nie było tematu.
@zarathos1978:
źródło
Odnośnie kosztów zrobienia do 140km/h nic nie znalazłem.
No właśnie - w miejscu, gdzie potrzeba jest większe ograniczenie prędkości. A mówimy o miejscach, gdzie ograniczenie prędkości wynosi 140.
Nie dostaniesz takich danych bo to bujda wyssana z palca. Nawet nie ma przepisów określających szerokość pasa dla prędkości projektowej większej niż 120. Prędkość miarodajna zaś pozwala ustawić ograniczenie +20 km/h więcej niż prędkość projektowa.
Szerokość pasa na drodze klasy A ma wynosić 3,75 m zaś na drodze klasy S 3,75 lub 3,5 m. Tak więc maksymalna różnica w szerokości pasów dla