Wpis z mikrobloga

Tam jest wykorzystany while żeby ciągle jechał i jakis warunek na zaznaczanie nowych punktów i omijanie tych punktów?

@Rakky: raczej jakas prosta sieć neuronowa ;)
  • Odpowiedz
@epi: Akurat sieć neuronowa to się słabo nadaje do takiej klasy problemu, bo co by miało być wejściem? Zdecydowanie lepiej sobie radzą algorytmy genetyczne w takim zagadnieniu.
  • Odpowiedz
@epi: @gregor40: Hmm no rozumiem. To może inaczej zadam pytanie. Załóżmy że chciałbym zrobić labirynt na tej podstawie. Zasada działania była by dośc podobna tylko dłużej by to trwało zanim mój "kwadrat" by sie nauczył. Ale co Wy byście wykorzystali? Interesuje mnie webówka
  • Odpowiedz
  • 1
@Rakky pogooglaj o sieciach neuronowych i algorytmach genetycznych

Na studiach informatycznych to były dwa semestry za moich czasów, tak więc powodzenia :)
  • Odpowiedz
@epi: U mnie na Infie już 6 semestr zaraz się zaczyna i cisza XD Czemu Oni nas nie uczą takich ciekawych rzeczy. Tylko jakieś super zadania rozwiązujemy z lat 90.
  • Odpowiedz
@Rakky: Technologie webowe są nędzne do uczenia maszynowego. Jeśli chcesz się nauczyć uczenia maszynowego to python. Zacznij od prostych problemów - np problem komiwojażera, bez bawienia się w graficzną reprezentację - sam model. Poznaj różne metody, będziesz wiedział jaka metoda do jakiej klasy problemów.

Teraz wszyscy do wszystkiego sieci neuronowe... To takie śmieszne :P

Bardzo dobre kursy masz na DataCamp, ale płatne. Protip - ktoś z uczelni może dać Ci
  • Odpowiedz
@Rakky: Tzn nie ma nic złego, że chcesz zrobić grę w technologiach webowych. Śmiało. Ale nie koniecznie łącz to z nauką ML. Swoją drogą, jeśli moje rozumowanie co do sposobu działania algorytmu jest dobre - to wystarczało by odpychać od bandy. W algorytmie optymalizacyjnym (np genetycznym) możesz promować te generacje, które dłużej przeżyją na torze - a jak już będziesz miał populację przeżywających - to te które przejadą tor szybciej.
  • Odpowiedz