Aktywne Wpisy
Kagernak +290
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
WezelGordyjski +227
#marszniepodleglosci
Podręcznikowa prowokacja.
Flaga LGBT, a dwa piętra niżej stanowisko kamerzysty na balkonie.
Przypadek, nie?
Podręcznikowa prowokacja.
Flaga LGBT, a dwa piętra niżej stanowisko kamerzysty na balkonie.
Przypadek, nie?
The Agra Famine of 1837-38
The Upper Doab Famine of 1860-61
Wielki głód w Indiach (1876–1878) zwany też głodem madraskim, rozpoczął się na południu Indii w roku 1876 i trwał dwa lata, rozciągając się na prowincje centralne i północne. Objął obszar 670 000 kilometrów kwadratowych, z jego powodu ucierpiało blisko 60 milionów osób, zaś zmarło około 5,5 miliona. Mało kto wie, że za to ludobójstwo odpowiedzialni byli Brytyjczycy, którzy wyeksportowali całą żywność. Historię piszą zwycięzcy.
A więc zysk ponad wszystko.
The Indian Famine of 1899-1900
The Bengal Famine of 1943
W 1943 r. w prowincji Bengal z niedożywienia zginęło około 3-4 mln. osób. Doszło do tego m. in. na skutek polityki Brytyjczyków, i z tego też być może powodu tak mało znana jest ta tragedia. Nazywa się ją czasem "Zapomnianym Holokaustem".
Zwięzłe informacje po angielsku
Opisany po polsku w artykule: Klęska głodu w Bengalu podczas II wojny światowej
Zdjęcia.
Odległy grom (1973) - film dotyczący tego tematu, jeszcze nie obejrzałem więc nie skomentuję.
Objaśnienie:
W sumie koloniści brytyjscy przyczynili się do ok 80 mln ofiar głodu w Indiach.
Jest to porównywalne do Holokaustu (mówi się nawet Indyjski Holokaust), rzezi Ormian w latach 1915-17, czy niewolnictwa w USA i Ameryce Łacińskiej w okresie XV-XX w.
Sporo informacji nie jest dostępne na polskojęzycznej Wikipedii dlatego linkowałem do anglojęzycznej.
No cóż, dla skrajnych apologetów kapitalizmu jest to pewnie pożądana przez nich "weryfikacja rynkowa" i "selekcja naturalna"... Od tych, którzy posiadają jeszcze jakieś humanitarne uczucia usłyszymy zapewne że to nie był prawdziwy "wolny rynek" - jakkolwiek by się to tego nie odnosić (dla mnie ten zlepek słów jest dystopiczną fikcją) to tak oto przebiegała akumulacja pierwotna systemu kapitalistycznego, który dziś legitymizują.
#antykapitalizm - obserwujcie
#historia #ciekawostkihistoryczne #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #neuropa #4konserwy #uk #indie #libertarianizm #korwin #redpill #neoreakcja
@Revmir: realny kapitalizm, ktory z kapitalizmem nic wspolnego nie ma?
Rownie dobrze moglbys Generalna Gubernie podac jako przyklad "zbrodniczego systemu kapitalistycznego, od ktorego tylko socjalizm moze nas uratowac, najlepiej narodowy, co by nas anglicy i inne zydy nie okradali."
@Revmir: Chyba interwencjonizm państwowy...
To z wywozem zboża brzmi cholernie znajomo, tak coś z lat 30 za naszą wschodnią granicą
@Revmir: To jeżeli ani kapitalizm ani socjalizm nie działa w biednych krajach, ponadto przyczyniają się do masowego wymierania ludności, to jaki system byłby odpowiedni dla krajów trzeciego świata?
@To_ja_moze_pozamiatam: to jest nieodłączny element kapitalizmu. Nie ma powodów dla których burżuj nie miał by wykorzystywać państwa do maksymalizacji swoich zysków. Państwo to nic innego jak komitet wykonawczy klas posiadających. Kapitalizm nie jest synonimem wolnego rynku.
@Revmir: Generalnie się zgadzam ale źródło mógłbyś wybrać lepsze( ͡° ͜ʖ ͡°)
To ja mogę podać świetne wyniki neoliberalnej Botswany szczególnie pod rządami Seretse Khama( ͡° ͜ʖ ͡°)
tow. Bruno też o tym mówił
niekoniecznie, np. całkiem dobrze sobie tam radziły zakłady Forda