Wpis z mikrobloga

@nie_programista_20k: Brak 6 biegu to raczej wina skrzynki a nie silnika. Silnik jest bardzo elastyczny ale powyżej 3k rpm leci jak głupi i trzyma do do 5.2k rpm. Zgadza się, przy 100km/h mam 3k rpm, przy 140km/h 4.2k rpm czyli od 140 km/h silnik wchodzi w zakres między największą mocą a najwyższym momentem obrotowym (odpowiednio 5.4k i 4.2k rpm).
Benzyna musi się kręcić. Nie ma bata.
Kiedyś zrobiliśmy porównanie tego
  • Odpowiedz
@chilon: To zależy od stylu jazdy, na przykładzie Qashqaia 1.2 w trasie przy 140km/h pokazywał gdzieś 6.5l, a nie da się ukryć buda spora, za to po mieście już jest dużo gorzej, nawet w porównaniu do poprzedniego wozidła z wolnossącym 1.6, ale jazda na zimnym na pewno nie służy takim silnikom.

Jak obserwowałem też wskazania w Leonach 1.2 i 1.4TSI, to tak około 5l na trasie mieszanej pokazywały (ten pierwszy
  • Odpowiedz
@niepanimaju: Yaris jeszcze daje rady w wariancie 1.3, ale Kia/Hyundai dupy nie urywa przy małych silnikach, kolega jeździ Picanto bodaj 1.2 i to też jechać nie chce, nie opłaca się wrzucać większego biegu niż 2, no i jeszcze praca silnika przy trzech garach, szczególnie na wolnych obrotach...

Takie silniki rzędu 60KM miały sens, jak auta kiedyś ważyły 800kg i były dosyć niskie (Peugeot 106, Citroen Saxo, może jakieś Polo), przy
  • Odpowiedz
@TomAss83

pisałeś o superbie 3

Masz rację, nie załapałem, że do tego wpisu nawiązujesz

Co do technologii twindoor to jest mega praktyczna. Jak mam zapakować wózek i większe graty to otwieram z szybą, a jak reklamówki, plecak itp. to tylko klapa.
  • Odpowiedz
@magicznyfred: >megane ii rs 220 i 230. Megane iii RS 250 265 i finalnie 275 koni. To był wszystko ten sam 2.0T. Różniły się turbosprężarkami, wtryskami, wariatorem lub jego brakiem itp. <

Dzięki za informacje! Nie zdawałem sobie z tego sprawy. Pewnie dlatego, że jeśli patrzyłem na kombi Renault to tylko na Lagunę. bo niby powinna być większa, przestronniejsza, większy bagażnik, a wersja GT dużo lepiej wyposażona od Meganki.

Jak
  • Odpowiedz
@magicznyfred

pewnie dlatego, że na otomoto te auto w wersji kombi nie wystepuje z moca powyzej tych 220 koni
pewnie głównie hatchbacki chodziły,

ciekawe dlaczego nie wstawiali go do Laguny?
Takie prawie 300KM wstawione do Laguny to byłoby coś ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz