Wpis z mikrobloga

Mircy powiedzcie mi, w jakim wieku kupiliście swój pierwszy samochód? Mam okazje zamienić moje moto za Hondę civic 1.4i jako pierwsze tym bardziej ze jest niedaleko mnie. Mam 17 lat, prawko w toku. na boku mam odłożene jakieś 1,5k na samochód, wiec pomyślałem ze mógłbym to zainwestować w typowo eksploatacyjne rzeczy i pozakupowe sprawy. Powiedzcie mi co o tym myślicie? Patrząc na to ze to civic i jakie są roczne koszta utrzymania. Mama jest typu ze jak już mam ten wiek osiemnastkowy (niecały miesiąc) to już się przełączył tryb „dopóki mieszkasz w moim domu”, i dzisiaj słuchałem jak ona miała ciężko i kiedy kupiła sobie pierwsze auto, a twierdzi ze przecież problemu nie ma bo mogę brać jej samochód. Niestety wiem jak to się skończy- każda ryska moja... #motoryzacja #pytanie #pomocy #kiciochpyta
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Crow7422: jakoś przeżyłeś wcześniejsze zimy bez samochodu. Na dwa pozostałe pytania sobie odpowiedz, ale szczerze. Czy do czegoś tego samochodu potrzebujesz poza tym, żeby nie być "gorszym" od kumpli? Będziesz miał kasę żeby auto utrzymać samodzielnie? Takie moje zdanie
  • Odpowiedz
@wonderboy: Nie jestem OP'em, ale w 18lat sprzedałem moto i kupiłem w tej samej cenie auto.
Nie wiem czym tak przeżywacie z tym utrzymaniem auta. Przecież nikt tripów po europie tym nie zamierza robić, jak się skończy kasa to będzie stało, wielkie mi halo. Lepiej mieć i niech stoi niż, patrzeć w okno że pada deszcz albo śnieg i trzeba butować na przystanek, albo pożyczać auto. ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@wonderboy: moto 70cc, po przejechaniu 30 km już nie chce się wracać do domu bo się ciągniesz, nie mówiąc o tym gdy jedziesz w dwie osoby. A to ze ta Honda to nie przypadek bo śledze je od dłuższego czasu i to taki upatrzony samochód w sumie. A tego o byciu gorszym od kumpli nie skomentuje bo w sumie to lata mi to, chciałem miec czym pojechać tu czy tam,
  • Odpowiedz
@Crow7422: no no to będą bardzo dobrze wydane pieniądze! Auto niech sobie stoi pod domem bo nie ma hajsu na paliwo. Albo wydawać wszystko co odłożysz na paliwo i inne pierdoły do samochodu.
  • Odpowiedz
@wonderboy: Czyli moto które pół roku stoi bo jest zima albo deszcz? Zakupów dużo w plecak zmieścisz? Przyznaje świetne rozwiązanie, jeszcze żeby OP pisał o jakimś rx8, czy v8, a to civic 1.4... ()
  • Odpowiedz
@Crow7422: eh jak ten civic ma go uszczęśliwić to niech go kupuje. Jak kupujesz moto to chyba większość osób się liczy z tym, że przez zimę jeździć nie będzie. Niespodziewane wydatki przy aucie się trafiają i boli jak to co odkładałeś żeby pojechać sobie gdzieś na weekend/wakacje/cokolwiek musisz przeznaczyć na auto
  • Odpowiedz
@kompot_z_grzybuw: No siemka :) Posiadam akurat Hondę Civic VI z 1997 roku od ponad 4 lat i śmiało polecam. Auto zwinne mimo małego silnika 1,4 75KM tanie w utrzymaniu dodatkowo FANTASTYCZNE by rozpocząć swoją przygodę z motoryzacją. Koszta utrzymania są niewielkie rozrząd (pasek, napinacz, pompa wody) koszt części to około 250 zł (Jarusnet) robocizna 100-150 zł i tu warto w przydomowym garażu zrobić to samemu z manualem który możesz sobie
  • Odpowiedz
@kompot_z_grzybuw: miałem civica 1.5 z 99' i sprzedałem go jak miał chyba ok 250k nalatane- problemem była jedynie rdza, nic się nie psulo. Gorzej, jak wpierdzielisz się w jakiegoś ulepa, ale ogólnie Twój plan brzmi rozsądnie
  • Odpowiedz
@kompot_z_grzybuw: civiki najlepsze samochody! W mojej pierwsza faktyczna wizyta u mechanika bo coś sie popsuło a nie eksploatacyjna była po ok 3 latach od zakupu - chłodnica do naprawy, koszt śmiesznie niski. Oleju wcale nie pija tak dużo jak legenda głosi, właściwie jedyny problem to blacha niestety i podwozie. No i wiadomo że bierz w lpg, to oczywiste.
  • Odpowiedz
@kompot_z_grzybuw: Mój też miał robione nadkola. Po okolo 6 latach od tego zabiegu dopiero widac male ogniska rdzy. Nie planuje tego naprawiac. Koszta utrzymania sa niskie a spalanie Moj w LPG latem na autostradzie przy predkoaci 140km/h w 4 osoby z uruchomiona klima pali 8,2l/100km. Uwazam ze wynik swietny jak na takiego staruszka
  • Odpowiedz