Wpis z mikrobloga

Chce sobie kupić prostownik do niedzielnego podładowania samochodu (aku 70-80Ah) i nie chce wydać fortuny i zamienić na coś bezpieczniejszego (aby nie przeładować) mój stary prostownik z lat 90

W lidlu jest prostownik dając 5A max i niby jest inteligetny oraz ma kilka trybów (ładowanie zimowe, ładowanie normalne, ładowanie wolne niskim prądem) i pytanie czy to jest warte 55 zł aby sobie przed zimą albo w trakcie podreperować aku

Wiecej danych prostownika na foto

#lidl #parkside #samochody #motoryzacja
bi-tek - Chce sobie kupić prostownik do niedzielnego podładowania samochodu (aku 70-8...

źródło: comment_75qPMwMrSzH2xU47ypo1aOJ5WNq07Pg0.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bi-tek: Jak kiedyś wskrzeszałem swój akumulator (siostra zostawiła zapalone światła w aucie na 3 dni, w garażu) to początkowo zabrakło skali w amperomierzu a jest do 10 A wyskalowany. Potem już szybko dość spadało i w końcu utrzymało się na poziomie 2,5 A. Ale to prostownik radziecki z trafo i stosami selenowymi był, tym to się dało ciągnik na mrozie odpalić, o ile zamiast bezpiecznika wsadziło się śrubę ( ͡
  • Odpowiedz
@rama88 przecież im bardziej naładowany akumulator tym mniej prądu potrzebuje z prostownika. Duży prąd jest potrzebny tylko do ruszenia głęboko rozladowanego aku.
  • Odpowiedz
Lidlowy 5A będzie za słaby. Dobrze sobie radzi z aku 50-60A (w sensie naładuje taki aku do ok 80-90%)

@rama88: jak już coś radzisz to chociaż nie kłam albo się doucz. Prostownik 5A naładuje akumulator 10Ah, 50Ah i 100Ah tylko każdy w innym czasie ale każdy do 100%.
  • Odpowiedz
@bi-tek: Bierz! Za ta kasę dobry sprzęt. Mam taki (starszy model bez wyświetlacza) od wielu lat. Byłem nim w stanie "wskrzesić" padnięty aku. Ładuje sobie nim aku i samochodowe i motocyklowe (w tym żelowe).
  • Odpowiedz
  • 0
@elemenTH Nie prawda. Przy zbyt małym natężeniu nie zrobi gęstości elektrolitu, czyli nie naładuje do 100%. Za małe natężenie po prostu nie wymiesza dobrze elektrolitu który osiadł.
  • Odpowiedz
@elemenTH: Poniżej masz filmik z praktycznym testem bardzo dobrej 5A ładowarki. Widać na nim, że taka ładowarka nie radzi sobie z większymi akumulatorami i to nie jest kwestia czasu. Po naładowaniu, teoretycznie wg napięcia wychodzi 100% naładowania, ale pomiar gęstości elektrolitu lub pomiar rozładowarką pokazuje coś innego (naładowanie do ok 80%).

https://www.youtube.com/watch?v=idVee78AQ_c

Mam nadzieję, że dobry filmik załączyłem. Ale generalnie na tym kanale są filmiki które pokazują dobitnie, że aby
  • Odpowiedz
@rama88: z tego co oni mówią, wszystkie ładowarki do aku ładują je do 80-90% bez względu na pojemność, nawet w komentarzach na YT jest to wyjaśnione przez kilku użytkowników. Nie chodzi o to, że nie dają rady tylko jest to ograniczone dla bezpieczeństwa akumulatora. Aby ładować akumulator wystarczy ładowarka z prądem większym niż prąd samorozładowania a sam czas ładowania zależy od prądu ładowarki i pojemności akumulatora.
  • Odpowiedz
  • 0
@elemenTH Ma to sens, ale mam właśnie CTEK MXS 5 i w aucie nie robi gęstości elektrolitu, a w motocyklu już tak. Więc moim zdaniem stosunek prądu ładowania do pojemności ma znaczenie na przebieg reakcji chemicznych i poziom naładowania. Dlatego ja zawsze zalecam ładowanie 1/10 pojemności, bo to najlepiej się sprawdza.
  • Odpowiedz