Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 34
BAJGLE (ʘʘ)

SKŁADNIKI (na 8 sztuk):

- 500 g mąki pszennej chlebowej,
- łyżka cukru,
- łyżeczka soli,
- 7 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych,
- 300 ml wody

Dodatkowo:

- łyżka cukru,
- jajko roztrzepane z odrobiną mleka, do posmarowania,
- 3 łyżki ziaren do posypania

WYKONANIE:

Mąkę mieszamy z drożdżami (jeżeli używamy świeżych, najpierw robimy rozczyn). Dodajemy resztę składników i wyrabiamy mikserem z hakiem ok. 8 minut. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Przekładamy do wysmarowanej olejem miski, zostawiamy przykryte, w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny, do podwojenia objętości. Następnie ciasto delikatne przenosimy na oprószony mąką blat/stolnicę i dzielimy na 8 równych części (ja ważę). Z każdego kawałka formujemy kulkę, w której zrobić palcem otwór o średnicy ok. 3 cm. Bajgle układamy na papierze do pieczenia oprószonym mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 - 40 minut do wyrośnięcia. W czasie gdy bajgle wyrastają, w garnku zagotowujemy 1,5 litra wody, do której dodajemy łyżkę cukru. Wyrośnięte bajgle delikatnie przenosimy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu 1-2 minuty z każdej strony. Po wyjęciu z wody kładziemy na czystej ściereczce do o suszenia. Piekarnik z blachą do pieczenia nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Bajgle smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody, posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy w temperaturze 200 - 220 oC, przez około 20 minut. Studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami, smacznego! :)

#bojowkapiekarska #gotujzwykopem #foodporn #jedzenie
źródło: comment_GFcVm2Q4F6ZxeeD2dAqLbDepW5KLJiul.jpg
  • 8