Aktywne Wpisy
![](https://wykop.pl/cdn/c3397992/kanbanos_0UFscpfWkf,q60.jpg)
kanbanos +224
Jak ja nienawidzę polskiej pogody. Uważam, że Polska jest chyba najgorszym miejscem do życia w Euopie pod tym względem. Polska pogoda to synonim depresji. Cały rok praktycznie jednolite, stalowoszare niebo. Lato? 2-3 miesiące, kończy się szybciej niż zaczyna i potem jazda od nowa. Zima? Ciemno o 15:30, jak jest pochmurno to nawet o 14. Ciągle zimno, pizga, wilgotno, brzydko. Napada trochę śniegu? Zaraz się roztopi i jest breja. Potem przymrozki i ślizgawica.
![](https://wykop.pl/cdn/c3397992/smutny_login_YbVtebg53D,q60.jpg)
smutny_login +9
najgorsze jest to że mam prawie 31,5lvl i mam ochotę wylogować się z życia
co z tego że mam:
- 1,88m wzrostu
- zawód który podobno jest dobry
- około 22-25k miesięcznie oszczędności
- zero kredytów, długów, zobowiązań
skoro mam krzywy ryj i nie umiem rozmawiać z kobietami - w moim przypadku już po prostu za późno na poprawę, czas minął, game over dla mnie.
Przygoda z założeniem konta na #tinder pokazała
co z tego że mam:
- 1,88m wzrostu
- zawód który podobno jest dobry
- około 22-25k miesięcznie oszczędności
- zero kredytów, długów, zobowiązań
skoro mam krzywy ryj i nie umiem rozmawiać z kobietami - w moim przypadku już po prostu za późno na poprawę, czas minął, game over dla mnie.
Przygoda z założeniem konta na #tinder pokazała
SKŁADNIKI (na 8 sztuk):
- 500 g mąki pszennej chlebowej,
- łyżka cukru,
- łyżeczka soli,
- 7 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych,
- 300 ml wody
Dodatkowo:
- łyżka cukru,
- jajko roztrzepane z odrobiną mleka, do posmarowania,
- 3 łyżki ziaren do posypania
WYKONANIE:
Mąkę mieszamy z drożdżami (jeżeli używamy świeżych, najpierw robimy rozczyn). Dodajemy resztę składników i wyrabiamy mikserem z hakiem ok. 8 minut. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Przekładamy do wysmarowanej olejem miski, zostawiamy przykryte, w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny, do podwojenia objętości. Następnie ciasto delikatne przenosimy na oprószony mąką blat/stolnicę i dzielimy na 8 równych części (ja ważę). Z każdego kawałka formujemy kulkę, w której zrobić palcem otwór o średnicy ok. 3 cm. Bajgle układamy na papierze do pieczenia oprószonym mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 - 40 minut do wyrośnięcia. W czasie gdy bajgle wyrastają, w garnku zagotowujemy 1,5 litra wody, do której dodajemy łyżkę cukru. Wyrośnięte bajgle delikatnie przenosimy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu 1-2 minuty z każdej strony. Po wyjęciu z wody kładziemy na czystej ściereczce do o suszenia. Piekarnik z blachą do pieczenia nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Bajgle smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody, posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy w temperaturze 200 - 220 oC, przez około 20 minut. Studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami, smacznego! :)
#bojowkapiekarska #gotujzwykopem #foodporn #jedzenie
załatw sobie gluten w proszku i dodaj do mąki, żeby była mocniejsza. Jeśli dasz do gotowanej wody syrop słodowy, jajko będzie zbędne :)
@k___b: ( ͡° ͜ʖ ͡°)