Wpis z mikrobloga

> miej 36 lat
> prowadź własną działalność za granicą
> mieszkaj w polsce niecałe 4 miesiące
> żona i dziecko w miejscu prowadzenia firmy, wracają do kraju podobnie jak ja
> US w polsce mówi że mam centrum interesów osobistych w polsce i muszę płacić PIT
> wtf
> "Pana rodzice mieszkają w polsce i to uznawane jest za centrum interesów osobistych"
> j---ć bycie uczciwym

#gownowpis #mojkrajtakipiekny #okradajo #j--------e
  • 64
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Cryolite: i to był błąd. Z urzędami -- tylko na piśmie. Na piśmie, decyzja, można zaskarżyć. Na gębę to powiedzą wszystko, bo część uwierzy, przestraszy się i grzecznie zapłaci.
  • Odpowiedz
@Cryolite: kiedykolwiek wracam do Polski, czuję się jak na innej planecie :D Mega dziwny kraj, nie potrafiłbym tam już mieszkać. I każdy taki wpis mnie w tym jeszcze bardziej utwierdza
  • Odpowiedz
@Cryolite: "rezydencja podatkowa" - tu jest logika. Jeśli jesteś tu 4 miesiące to wcale nie tak mało, może podejrzewają, że jednak przebywasz tu dłużej. Jjeśli Twoja rodzina tutaj jest (nie tylko rodzice ale żona i dzieci) to ośrodek Twoich interesów jest tutaj. No chyba, że jesteście rozwiedzeni. Twoje dzieci chodzą do szkoły/przedszkola w IE? To powinno rozwiązać sprawę.
Poza tym, Polska i Irlandia od miliarda lat mają umowy o unikaniu
  • Odpowiedz
@Cryolite: > K---a, Polska to piękny kraj ale zarządzany przez totalnych p--------h debili i autystycznych leśnych dziadków...
Dawno nie słyszałem tak trafnego określenia XD
  • Odpowiedz
@Choir: Polska jest zajebista a emigracja do d--y. Wszystkich emigrantów, których znam to co chwila do Polski jeżdżą (niektórzy co tydzień). Ci, którzy nie jeżdżą to ich po prostu nie stać.
Jest coś takiego co nie pozwala zwykłemu emigrantowi przyznać się, że za granicą nie jest tak fajnie.
  • Odpowiedz
Polska jest zajebista a emigracja do d--y.

@xagarth: to dlatego wyjechalo 3 miliony polakow? emigracja nie jest latwa dla nikogo ale jak sobie poradzisz to zyje sie znacznie lepiej niz w Polsce.
  • Odpowiedz
@piter259: wyjechali bo funt był po 7zł. Większość ludzi wysyłała kasę do domu. Na stałe zostało trochę ale tylko klasie robotniczej jest tam lepiej albo ludziom samotnym. Utrzymanie rodziny 2 + 2 jest horrendalnie drogie na zachodzie.
  • Odpowiedz
  • 5
@xagarth 'wszyscy emigranci ktorych znasz' to faktycznie bardzo reprezentatywna grupa cumplu, zmieniles moja opinie, Polska jest najlepszym krajem swiata

• Odpowiedz
@Cryolite:

Jak byłem w US się dopytać co i jak

przede wszystkim nie pytaj o nic urzędników bo ich słowa nie mają mocy prawnej i są jedynie sugestią, także mogą wprowadzać Cię w błąd i nie poniosą za to żadnej odpowiedzialności. Podlegasz pod ustawy a nie pod ich interpretacje. Jeśli definicja centrum życiowego nie jest jasno określona to dobry prawnik uratuje twoją
  • Odpowiedz
@xagarth ludzie wyjezdzali nawet jak funt był po 4zl w 2009, poza tym w UK jest tylko million Polaków. Miliony są też w innych krajach UE. Co do utrzymania rodziny to jedna osoba pracująca na zachodzie utrzyma 4 osobową rodzinie na o wiele wyższym poziomie niż w Polsce dwie osoby pracujące.
  • Odpowiedz
Miliony są też w innych krajach UE

@piter259: w których? tylko mi z niemcami nie wyjeżdżaj bo tam nikt nie pojechał po otwarciu granic. Masa polaków już tam po prostu była - z innych przyczyn.

Co do utrzymania rodziny to jedna osoba pracująca na zachodzie utrzyma 4 osobową rodzinie na o wiele wyższym poziomie niż w Polsce dwie osoby pracujące.

@piter259: ponosi Cię chłopaku
  • Odpowiedz