Jaki inny język polecacie do nauki? Interesuje mnie kierunek: aplikacji internetowych / mobilnych. Pisanie wydzielonych workerów, które mają za zadanie brać ciężkie procesy na siebie. Nie jestem juniorem, potrafię poruszać się i tworzyć architekturę aplikacji.
@malypirat: więc Python i JavaScript odpadają Jak chcesz pisać aplikacje mobilne, to z kolei Go odpada. Zostaje Java. Możesz też rozważyć C++ (ale tutaj zachlastasz się z wielowątkowością) lub C# (ale tu z kolei problemem jest badziewność rozwiązań mobilnych). Swift jest też fajnym językiem, ale kto w tym kraju ma japko.
@malypirat: go zostało stworzone z myślą o tworzeniu serwerów ale tak jak wyżej napisałem apki też można pisać. Można go również używać zamiast JavaScriptu no i działa na każdym systemie
@malypirat: nie wiem skąd taka popularność Pythona i niska popularność Javy. Programowalne w Pythonie z rok i bardziej #!$%@? języka nie widziałem na oczy. Nawet najlepsze środowiska od jetbrains sobie z nim nie radzą. Nigdy nie wiadomo co czym jest, jakiego jest typu. Libki do testów słabe. Komunikaty błędów słabe. Ogólnie słabo, nawet samo ogarnięcie składni nie jest proste.
Natomiast java? Wydajna, silne typowanie, dobre libki do wszystkiego, pełno pomocy
Programowalne w Pythonie z rok i bardziej #!$%@? języka nie widziałem na oczy. Nawet najlepsze środowiska od jetbrains sobie z nim nie radzą. Nigdy nie wiadomo co czym jest, jakiego jest typu. Libki do testów słabe. Komunikaty błędów słabe. Ogólnie słabo, nawet samo ogarnięcie składni nie jest proste.
@dupaztrupa: miałem podobne odczucia pisząc w pythonie, ale w zasadzie z biegiem czasu okazuje się, że to tylko kwestia przyzwyczajenia. Składnia różni
@Bruno_: A to miło wiedzieć. Poprzednio jak sprawdzałem, to było to w fazie wczesnoeksperymentalnej. Co nie zmienia faktu, że nie widzę za bardzo powodu, by wybrać akurat Go.
PERFEKCYJNA DZIEWCZYNA ? Faceci jak ona wam sie podoba ? Kobiety, co myslicie o takim stylu ? Te brwi, usta, rzesy, makijaz, piersy itd. Ocencie jej wyglad
Z racji że dziś wychodzę za mąż to małe #rozdajo. Pół litra wódeczki będzie rozlosowane wśród plusujących! Wysyłka na mój koszt ( ͡°͜ʖ͡°) #slub #wesele
#webdev #programowanie #nodejs #python #java #golang
Który język / technologie warto poznać
@malypirat: inny niż co?
jak chcesz bardzo inny to zobacz sobie Elixir, podobno Phoenix do backendu jest spoko
@malypirat: więc Python i JavaScript odpadają
Jak chcesz pisać aplikacje mobilne, to z kolei Go odpada.
Zostaje Java.
Możesz też rozważyć C++ (ale tutaj zachlastasz się z wielowątkowością) lub C# (ale tu z kolei problemem jest badziewność rozwiązań mobilnych).
Swift jest też fajnym językiem, ale kto w tym kraju ma japko.
https://godoc.org/golang.org/x/mobile/app
Programowalne w Pythonie z rok i bardziej #!$%@? języka nie widziałem na oczy. Nawet najlepsze środowiska od jetbrains sobie z nim nie radzą. Nigdy nie wiadomo co czym jest, jakiego jest typu. Libki do testów słabe. Komunikaty błędów słabe. Ogólnie słabo, nawet samo ogarnięcie składni nie jest proste.
Natomiast java? Wydajna, silne typowanie, dobre libki do wszystkiego, pełno pomocy
@dupaztrupa: miałem podobne odczucia pisząc w pythonie, ale w zasadzie z biegiem czasu okazuje się, że to tylko kwestia przyzwyczajenia. Składnia różni
Co nie zmienia faktu, że nie widzę za bardzo powodu, by wybrać akurat Go.