Wpis z mikrobloga

#docker #webdev #siecikomputerowe #sieci
Dlaczego nikt nie jest w stanie mi pomóc z Docker i mediawiki z Visual Editorem? ( _)
Tam jest problem z parsoid.

apierror-visualeditor-docserver-http-error: (curl error: 7) Couldn't connect to server
Cała konfiguracja. którą próbuję uruchomić:
https://stackoverflow.com/questions/54247707/visual-editor-and-mediawiki-couldnt-connect-to-server

Nie wierzę, żeby to było niemożliwe. Coś na pewno źle robię.
look997 - #docker #webdev #siecikomputerowe #sieci
Dlaczego nikt nie jest w stanie m...

źródło: comment_sOSCCKrb6eygGfomQIPv25cfJBmFOTud.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• Doceń
@januzi: w pliku docker-compose.yml? Nie, to nie to. :|
Już wcześniej o tym znalazłem i próbowałem. Nie pomaga to.

Sam błąd też jest trochę inny:

apierror-visualeditor-docserver-http-error: (curl error: 7) Couldn't connect to server
Poza tym, ten sam błąd pojawia się jak ręcznie poinstaluję i konfiguruję wszystko na Archu, bez dockera.
  • Odpowiedz
@look997: Jeśli linux, to netstat -an i zobacz czy nasłuchuje na odpowiednim porcie. Dodatkowo iptables -L. I jeszcze znalazłem jakieś sugestie odnośnie selinuxa (robił mi problemy z wordpressem, więc może i z usługami lokalnymi coś miesza?).

A jak dalej jest nie tak, to rewersa rób. W api.php znajdź odwołanie do akcji "visualeditor" i jedź z analizą kodu, aż znajdziesz curl/fopen/filegetcontents/socket/itp. (raczej to będzie curl). Określ adres, pod który
  • Odpowiedz
@look997: W iptables może być ACCEPT albo DENY jako główna polityka, podobnie z regułkami. Na jakieś konkretne porty może być ustawiona blokada (chociaż lokalnie powinno działać bez żadnych komplikacji).

Do szukania grep, do podglądu treści pliku nano/less/vi. Zamiast visualeditor możesz też poszukać samego curl_init.

Do łapania pakietów
  • Odpowiedz
@januzi: Czy to na coś wskaże?:

`172.020.000.001.38600-172.020.000.002.00080: GET /api.php?action=visualeditor&format=json&paction=parse&page=Test&uselang=pl&oldid=4 HTTP/1.1
Host: localhost:8024
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:64.0) Gecko/20100101 Firefox/64.0
Accept: application/json, text/javascript,
  • Odpowiedz
@januzi: Nie. Tego typu kombinacje z adresami już robiłem wcześniej.

Ale użyłem gotowego kontenera z visual editor i parsoid. I działa.
Porównam jedno z drugim i dojdę gdzie robię błąd.
  • Odpowiedz
@januzi: Mogę powiedzieć, że jak dam adres w pliku LocalConfig.php na parsoid:8000 to zamiast braku połączenia, pojawia się błąd 500.
To chyba postęp? :D
Wydaje mi się, że teraz pozostaje wewnętrzna kwestia parsoida?
Może teraz coś wspomożesz?
  • Odpowiedz
@look997: 500 to wewnętrzny błąd serwera. Jeśli to idzie przez php, to zobacz w skrypcie gdzie brakuje średnika, nawiasa, albo jest wywoływana funkcja, która nie istnieje.
  • Odpowiedz
@januzi: Mi się wydawało, że to może być wina błędnego adresu, do którego odnosi się kontener parsoida. Tylko nie wiem jaki adres powinien być, próbowałem różnych i żaden nie pomaga.

Opcja z błędem w skrypcie - myślę, że raczej nie. To jest jednak gotowy obraz, na pewno kilka osób z tego korzysta. To raczej musi być coś z konfiguracją.
  • Odpowiedz
@januzi: Jednak adresy są ok, mediawiki:80/api.php jest na pewno ok, bo sprawdziłem za pomocą echo $(wget mediawiki:80/api.php -q -O -) z poziomu kontenera parsoid i zwraca stronę API.
Problem jest gdzieś indziej. :|
  • Odpowiedz