Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
#sql

jak podzielić String'a (nie używając separatora lecz długość) w kilka kolumn w tym samym rzędzie.

Powiedzmy, że mam tekst 600 znaków.
Kolumna może przyjąć Max 60 znaków i chce to rozdzielić w 10 kolumn

#bazydanych #programowanie
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@brakslow: no tak, mógłbym rozdzielić tekst substringiem i przypisać każdy podział do 10 zmiennych,potem zrobić insert albo update do każdej z kolumn dzięki. Popraw mnie jeslj złe myślę
  • Odpowiedz
@locheck: Dlaczego chcesz dzielić ten tekst? Czemu kolumna ma tylko 60 znaków a nie więcej? Bo ogólnie brzmi to już na wejście jak jakiś problem z projektem bazy?
  • Odpowiedz
  • 0
@mpisz @plushy Baza danych ma 15 lat i jest to integralna część biznesu rozliczeń finansowych. Pisze interfejsy które komunikują się z bazą danych i jest potrzebą dzielić tekst dostarczony przez zewnętrzną firmę. Jedynym miejscem na przechowanie tego tekst są te kolumny w tabeli
  • Odpowiedz
@locheck: Współczuję.
Zrób albo tak jak ktoś wyżej napisał selecta z substr, albo o ile baza pozwala wrzucaj tekst do procedury, w której będziesz miał pętlę iterującą co 60 znaków :)
  • Odpowiedz
  • 1
@mpisz: :) baza danych systemu Sage... tragedia. No ale pracuje z tym co mam... tak zrobię, substring załatwia sprawę. Dzięki za zainteresowanie
  • Odpowiedz