Wpis z mikrobloga

@ewolucja_myszowatych: to gadaj z CKE, ministerstwem edukacji i ekspertami, przekonaj albo wymuś powrót do egzaminów wstępnych do liceów i zniesienia tej manii testowania na każdym etapie edukacji, nauczyciele pierwsi za to podziękują.

Nauczyciel ma za zadanie pomóc dzieciakom dostać maks punktów. Uczy je tego, co jest podstawie programowej i uczy je jak nie tracić punktów na testach. Ma, jak rozumiem, tego nie robić, bo biedne piętnastoletnie dziecko dostanie traumy z
  • Odpowiedz
@krystal_Tri_tapik: tu już zachaczasz o inne problemy niezwiązane z tematem: przepychanie pasożytów przez bananowych rodziców i przerzucanie winy za źle skonstruowany system na nauczycieli pierwszego kontaktu. Ale zgadzam się że problem jest szerszy i trafiliśmy na jeden z jego błędów gdzie nie ma zerojedynkowego rozwiązania.
  • Odpowiedz
@superpipek:
Ad.1. Niech Ci będzie, że udajemy mądrych i tacy z nas 'freethinkersi' - fajnie, że założyłeś konto - nie, nie usuwaj :)
Ad.2. Te A,B w tym zadaniu wcale nie jest pod szablon sprawdzania, a zadanie nie sprawdza jedynie znajomości zasady ortograficznej. To zadanie sprawdza też umiejętność podstawiania symboli pod konkretne znaczenia i wykorzystania tych symboli do wyrażania tych znaczeń. Nie jest to zbyt praktyczna wiedza, nie przydaje się
  • Odpowiedz
@Crock92: Jak w testach które polegają na wpisaniu A lub B można być kreatywnym? Wpisać C? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Test który polega na wpisaniu A lub B nie jest testem na kreatywność, więc jak może zabijać kreatywność? W szkole są testy na kreatywność, ale też testy gdzie kreatywność jest nie potrzebna.
  • Odpowiedz
Czytam te wszystkie komentarze i przerażają mnie niektóre opinie o nauczycielach, obrażanie ich, atakowanie, wyśmiewanie wszechobecny hejt. Cieszę się że nie pracuję w zawodzie, bo po co miałbym uczyć za gównopieniądze będąc ze wszystkich stron atakowanym i obrażanym przez wiedzacych wszystko najlepiej rodziców? Tylko niestety przez takie napastliwe podejście chętnych do pracy jako nauczyciel może być coraz mniej i kiedyś jak nie będzie miał kto uczyć dopiero zacznie się płacz. Przeraża mnie
  • Odpowiedz
@malyalewarjat: Bo tutaj zabrakło precyzji. "Wpisz w wyznaczone miejsca ___ A lub B", w pustym polu zabrakło doprecyzowania, może to być wartość, symbol, albo dać po prostu a w cudzysłów. Jak byś miał w programowaniu "Wpisz w pole wartość zmiennej" lub "Wpisz w pole nazwę zmiennej" to nie było by wątpliwości. A jak masz "Wpisz w pole zmienną" no to każdy może się tylko domyślać o co chodziło.
  • Odpowiedz
@Spizgany_Dalajlama: Jest napisane "uzpełnij zdania". Naturalne jest, że zdania się uzupełnia słowami, a nie literami. Gdyby było napisane "Wpisz literę A lub B" , to by było jednoznaczne, że tylko literę można wpisać. Ale w tym przypadku litery są tożsame ze słowami je reprezentującymi, więc powinno być uznawane zarówno wpisanie litery jak i odpowiedniego słowa.

To nie jest typ zadania, który ma na celu sprawdzenie czytania ze zrozumieniem, bo zostawia
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Spizgany_Dalajlama: pamiętam mój pierwszy próbny egzamin szóstoklasisty, rok szkolny 08/09. Pomimo, że byłem piątkowym uczniem i zdecydowaną większość zadań zrobiłem poprawnie, dostawałem kapę za kapą na każdym przedmiocie jaki się pojawił na egzaminie. Dlaczego? Bo nie przeniosłem udzielonych odpowiedzi na kartę.

Wiesz jaka była moja reakcja? Przyszedłem do domu, powiedziałem mamie że w dzienniku jest jedynka z polskiego, matmy, angielskiego, przyrody itd. - po czym powiedziałem, że to był mój błąd,
  • Odpowiedz