Wpis z mikrobloga

Mirki, czy jest jakiś sposób połączyć stacjonarkę i laptopa?
O co mi chodzi - przychodzę i pykam sobie na stacjonarce albo jak podłącze lapka do stacji dokującej to wszedzie mam te same dane. Jak biorę gdzieś lapka to sie automatycznie synchronizuje ze stacjonarką.
Widzę takie rozwiązania:
-laptop przez internet synchronizuje się ze stacjonarką i może też korzystać z zasobów stacjonarki (także HW) jako PaaS
-opcja minimum to oba systemy mają dokładnie tą samą zawartość. Synchronizują ją między sobą samodzielnie ewentualnie przez jakiś dysk google albo coś.
Jedyny ślad, trop prowadziłbym do EyeOS ( https://pl.wikipedia.org/wiki/EyeOS ) ale chyba wolałbym żeby wszystko zostało na Windzie.
Są jakieś takie rzeczy? Za bardzo wybiegam w przyszłość? Telefony między soba mi się same synchronizują za pomoca Google'a więc czemu PCty by nie miały?

#kiciochpyta #komputery #internet #pcmasterrace
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kowalskyyy: bo mam nie najgorsza stacjonarkę a dojdzie mi jeszcze laptop i same dane to spoko - dysk google, ale chodzi ciągle o zasoby. Skoro są streamingi ze Steama (możliwośc uruchomienia gry na innym komputerze,PC, chmurze) albo coś, to myślałem, że już można w jakiś bardziej zintegrowany sposób łączyć rożne maszyny oraz w wygodniejszy sposób wymieniać między nimi wszystkie dane itp.
  • Odpowiedz
@bladyatl: Tylko wtedy robię albo na VM albo lapku. Nie "sumują" mi się moce :P
No i dość dobre łącze bo wtedy laptop jest tylko pośrednikiem, nie mam synchronizacji danych.
  • Odpowiedz