Wpis z mikrobloga

Mirki mam parę pytań na temat przybierania wagi. Nie wiem jak się do tego zabrać, dlatego wolę was zapytać.
1. Gdzie najlepiej szukać informacji na temat dobierania diety?
2. Jakie są najlepsze ćwiczenia dla początkującego?
3. Czytałem coś na temat ektomorfików i sądzę, że mogę należeć do tej grupy, jak to najlepiej sprawdzić?
To na razie tyle :)

#mikrokoksy #kiciochpyta
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mieszko_I:

1. Sowiński, Pomorski
2. Dowolne FBW siłowe oparte o wielostawy - 5x5, greyskull
3. Nie ma czegoś takiego - ekto/mezo/endo i nie ma znaczenia. Typografia sheldona została wypaczona przez branżę fit
  • Odpowiedz
@Mieszko_I
1. Obliczasz swoje zapotrzebowanie kaloryczne, szukaj kalkulatora cpm, powiedzmy że twoje zero kaloryczne to 3000 kcal, czyli jesz powiedzmy 3500 kcal dziennie, po 2 tygodniach powinien być wyraźny efekt, jak waga rośnie to trzymasz cały czas 3500 kcal, nie rośnie to zwiększasz o 300 kcal.

Tak to działa w dużym uproszczeniu

2. Trening siłowy FBW na wolnych ciężarach 3 razy w tygodniu (aby trening był efektywny to najważniejsza jest regularność, progresja w
  • Odpowiedz
@Mieszko_I Nie szukaj jakichś wymyślnych i rygorystycznych diet, Mireczku :D Ogarnij sobie jakie jest Twoje zero kaloryczne i dodaj do tego mniej więcej 300-700 kalorii, w zależności od Twojej aktywności w ciągu dnia. A czegoś takiego jak ektomorfik nie ma. Ludzie po prostu mają różną budowę ciała, grubość kości, wzrost itp. Dla każdej osoby (o ile jest zdrowa) zasady przybierania lub tracenia kilogramów są takie same. :)
  • Odpowiedz
  • 0
@GalNoname
@Kasahara
@piastun
Według kalkulatora musiałbym wpieprzać 3200 kcl dziennie żeby przybrać na wadzę. Mam do tego dodać jeszcze z 300? I macie jakieś strony, fora, gdzie mogę się dowiedzieć z jakich produktów złożyć dietę? Oczywiście w miarę tanio :D
  • Odpowiedz
@Mieszko_I: instalujesz aplikację myfitatu i kupujesz wagę sklepową.

Białko - mięso, podroby, nabiał, jaja
Tłuszcze - mięsom podroby, produkty odzwierzęce, tłuszcze roślinne dolewane do potrawy, orzechy,
Ww - co lubisz - makarony, kasze, ziemniaki, ryż, owoce, warzywa
  • Odpowiedz
@Mieszko_I ile ważysz i ile masz wzrostu? Zamierzasz trenować na siłowni? Pracujesz fizycznie?
Możesz zacząć od 3200 kcal, zobaczysz jak to będzie szło, te kalkulatory to też tak mniej więcej tylko, bo dokładnie się tego wyliczyć nie da

A jak ułożyć dietę to najlepiej zacznij tak żeby ci było wygodnie i licz wszystko, wtedy będziesz wiedział czego ci brakuje, co musisz poprawić
  • Odpowiedz
  • 0
@MarianAlkoholik Waga to 56kg i wzrost 169cm. No głównie chciałbym w domu ćwiczyć, w miarę możliwości sprzęt kupować. Trochę fizycznej pracy mam ale nie aż tak dużo żeby być przemęczony.
  • Odpowiedz
@Mieszko_I no to 3200 to myślę że spokojnie starczy, jak nie jesteś przyzwyczajony do obżerania się, to pewnie i to będzie problemem.

No z tym domem to średnio, jednak siłownia to siłownia, do budowania masy mięśniowej jest niezastąpiona. Też nie chodzi o to, żebyś się tłuszczem zalał, bo za pół roku będziesz pytał jak bebech zrzucić xd

Ewentualnie jak już na pewno nie jesteś w stanie iść na siłownię, to chociaż
  • Odpowiedz
@Mieszko_I A jaki masz wzrost i wagę aktualną? Wiesz, to dużo zależy od Twojej aktywności w ciągu dnia i tego ile kalorii spalasz, także podczas aktywności spontanicznej. Najlepiej będzie jak założysz sobie jakiś cel kaloryczny i będziesz robił pomiary wagowe, oczywiście w między czasie trenując. Jeśli waga będzie szła w górę (około 0.3-0.5kg/tydzień) to znaczy, że wszystko jest git. Bardzo polecam kanał Tomasza Grzymskiego na YT, mega dużo merytorycznej wiedzy, walki
  • Odpowiedz
@Mieszko_I: Jeśli chcesz zacząć w domu to zestaw, czyli ławeczka, hantelki, gryf prosty i łamany i jakieś 120kg obciążenia wyrwiesz za jakieś 700-800zł. No i kupiłbym jeszcze drążek lub zrobił samemu, jeśli umiesz. Poręcze do dipów i stojaki do siadów, jak już mówiłem. Generalnie to jak masz ławeczkę, gryf, hantle i drążek to możesz robić większość ćwiczeń.
  • Odpowiedz