Aktywne Wpisy
jackieboy +47
To co mnie zastanawia najbardziej w kwestii #budda - to to, ze ani ja ani żaden mój znajomy o nim nigdy nie słyszał.
Mamy 35-40lat, pochodzimy z #lata90, jesteśmy w internecie codziennie (cały zakres od wykopu/twittera po mlh i mameginekolog). Identycznie bylo jakis czas temu z Frizem i lodami ekipy.
Jak działają algorytmy, ze całe spektrum treści nie jest nam podrzucane. ( ͡° ͜ʖ ͡
Mamy 35-40lat, pochodzimy z #lata90, jesteśmy w internecie codziennie (cały zakres od wykopu/twittera po mlh i mameginekolog). Identycznie bylo jakis czas temu z Frizem i lodami ekipy.
Jak działają algorytmy, ze całe spektrum treści nie jest nam podrzucane. ( ͡° ͜ʖ ͡
Milo900 +2
Wiecie co mnie najbardziej dziwi. Ze z tych ludzi ktorych zatrzymali, nikt nie dostal wczesniej jakiegos cynku, ze sa obserwowani czy cos, albo ze od razu po losowaniu by czekał na nich samolot czarter do usa czy tam jakiejś panamy.
Mieli tyle kasy, na bank znali dziwnych ludzi, ktorzy znali kogoś z psiarni itp.
#budda #policja #prawo
Mieli tyle kasy, na bank znali dziwnych ludzi, ktorzy znali kogoś z psiarni itp.
#budda #policja #prawo
Pierwszy raz jestem aż tak zadowolony z efektu końcowego, krucha, delikatna i bardzo aromatyczna, w sklepach nie ma nawet namiastki takiej wędliny.
Peklowanie było eksperymentalne, z użyciem kalkulatora z tej strony (https://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1780-super-kalkulator) i trwało 4 doby + nastrzykiwanie mięsa solanką - nigdy czegoś takiego nie stosowałem ale jestem zadowolony z efektu.
Wędzenie odbywało się w drewnianej wędzarni ogrzewanej żeliwną kozą, a jako źródło dymu użyłem 80% drewna jabłoniowego i 20% drewna dębowego co nadało wędlinie ciemny kolor.
Przepis:
1. Karkówka wieprzowa 1.5 KG
2. Peklosól/sól 50/50 - 79G (minimum 73g maksymalnie 80g wtedy będzie mocniej słona)
3. Pieprz 2 łyżeczki
4. Kolendra ziarno 1 łyżeczka
5. 5 liści laurowych
6. 4 ziela angielskie
7. czosnek 4-5 ząbków, zgniecionych
8. siatka wędliniarska lub sznurek do wiązania
Receptura:
Przygotowujemy mieszankę peklującą, do 200ml wody wkładamy wszystkie przyprawy i na małym ogniu gotujemy 5-10 minut. W 400ml wody rozpuszczamy sól pół na pół z peklosolą, dodajemy ostudzoną wodę z przyprawami (powinniśmy mieć łącznie 600ml zalewy).
Używając dużej strzykawki (lub dedykowanej do peklowania) nastrzykujemy mięso 170ml solanki (w kilka/kilkanaście różnych miejsc). Mięso wkładamy do słoja/pudełka zalewamy zalewą z przyprawami i odstawiamy na 4 doby do lodówki obracając regularnie (mięso powinno być zakryte zalewą).
Po peklowaniu ociekamy 8 godzin w temperaturze pokojowej ewentualnie przy wentylatorze aby lepiej osuszyć z zewnątrz.
Suszymy w nagrzanej i otwartej wędzarni w temperaturze 50-60 stopni aż mięso przestanie się "pocić". Wędzimy 3h dymem do 40 stopni a następnie 2h dymem o temperaturze do 70 stopni.
Parzymy 1.5 - 2h w wodzie o temperaturze 80 stopni ewentualnie do osiągnięcia wewnątrz mięsa 68-70 stopni Celsjusza.
Odstawiamy do lodówki na minimum 8h do stężenia. Z 1500g kartkówki wyszło mi 1300g baleronu (115g mięsa na 100g gotowego produktu).
Gdyby coś było niejasne proszę pytać, nie jestem zbyt mocny w pisaniu receptur.
#gotowanie #gotujzwykopem #jedzenie #diy #foodporn
mam praktycznie każdy rodzaj drewna na podwórku i za tydzień mam wędzenie i chciałem wziąć na warsztat właśnie jabłoń i grusze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
ps.
Mi się najlepiej wędzi na głogu i buku i na koniec właśnie śliwa/czereśnia.
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Komentarz usunięty przez autora Wpisu