Wpis z mikrobloga

Zgodnie z obietnicą przedstawiam efekt końcowy wczorajszego wędzenia. Baleron domowy wędzony parzony.

Pierwszy raz jestem aż tak zadowolony z efektu końcowego, krucha, delikatna i bardzo aromatyczna, w sklepach nie ma nawet namiastki takiej wędliny.

Peklowanie było eksperymentalne, z użyciem kalkulatora z tej strony (https://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1780-super-kalkulator) i trwało 4 doby + nastrzykiwanie mięsa solanką - nigdy czegoś takiego nie stosowałem ale jestem zadowolony z efektu.

Wędzenie odbywało się w drewnianej wędzarni ogrzewanej żeliwną kozą, a jako źródło dymu użyłem 80% drewna jabłoniowego i 20% drewna dębowego co nadało wędlinie ciemny kolor.

Przepis:

1. Karkówka wieprzowa 1.5 KG
2. Peklosól/sól 50/50 - 79G (minimum 73g maksymalnie 80g wtedy będzie mocniej słona)
3. Pieprz 2 łyżeczki
4. Kolendra ziarno 1 łyżeczka
5. 5 liści laurowych
6. 4 ziela angielskie
7. czosnek 4-5 ząbków, zgniecionych
8. siatka wędliniarska lub sznurek do wiązania

Receptura:
Przygotowujemy mieszankę peklującą, do 200ml wody wkładamy wszystkie przyprawy i na małym ogniu gotujemy 5-10 minut. W 400ml wody rozpuszczamy sól pół na pół z peklosolą, dodajemy ostudzoną wodę z przyprawami (powinniśmy mieć łącznie 600ml zalewy).

Używając dużej strzykawki (lub dedykowanej do peklowania) nastrzykujemy mięso 170ml solanki (w kilka/kilkanaście różnych miejsc). Mięso wkładamy do słoja/pudełka zalewamy zalewą z przyprawami i odstawiamy na 4 doby do lodówki obracając regularnie (mięso powinno być zakryte zalewą).

Po peklowaniu ociekamy 8 godzin w temperaturze pokojowej ewentualnie przy wentylatorze aby lepiej osuszyć z zewnątrz.
Suszymy w nagrzanej i otwartej wędzarni w temperaturze 50-60 stopni aż mięso przestanie się "pocić". Wędzimy 3h dymem do 40 stopni a następnie 2h dymem o temperaturze do 70 stopni.

Parzymy 1.5 - 2h w wodzie o temperaturze 80 stopni ewentualnie do osiągnięcia wewnątrz mięsa 68-70 stopni Celsjusza.

Odstawiamy do lodówki na minimum 8h do stężenia. Z 1500g kartkówki wyszło mi 1300g baleronu (115g mięsa na 100g gotowego produktu).

Gdyby coś było niejasne proszę pytać, nie jestem zbyt mocny w pisaniu receptur.


#gotowanie #gotujzwykopem #jedzenie #diy #foodporn
d.....s - Zgodnie z obietnicą przedstawiam efekt końcowy wczorajszego wędzenia. Baler...

źródło: comment_6abnenepgvXz102a9RbqYo1HUmVW389D.jpg

Pobierz
  • 47
  • Odpowiedz
Wołam przez MirkoListy plusujących i komentujących ten wpis (172)

Sponsor: Grupa Facebookowa z promocjami z chińskich sklepów

Nie chcesz być wołany/a jako plusujący/a? Włącz blokadę na https://mirkolisty.pvu.pl/call lub odezwij się do @IrvinTalvanen

Uważasz, że wołający nadużywa MirkoList? Daj znać @IrvinTalvanen

! @Freakz @tr0llk0nt0 @emilkos8 @tyqp @StorVoldighed @mroz3 @JaNo85 @paramyksowiroza @epic_25 @abeborak @justyna- @ZajebistyDuda @nexetpl @Ausfahrt @Bastiat @Grenek @Vadzior @AdiH @yoyebie @Omate @apaczacz @galian @walter21 @kisielpl @der_Narr @SonOfPizza @nivixi @Jaszczurzysko @
  • Odpowiedz
@galian: Wędzarnie mam w stylu tej z olx (https://www.olx.pl/oferta/wedzarnia-drewniana-CID628-IDeKGOH.html ) z zewnątrz drzewno sosnowe ale w środku cała w drewnie dębowym, a do tego mam kozę żeliwną (https://royal-poland.pl/environment/cache/images/500_500_productGfx_eaf4e5feb9b5d1aa63feaef73486a8fd.jpg ) i 2 metry rury do dymu.

@Boros: oczywiście, głównie takie peklowanie stosowałem, 14 dni peklowania w solance i dopiero wędzenie. W związku z małą ilością czasu do świąt postanowiłem sprawdzić jak sobie poradzi mięso peklowane krócej ale z nastrzykiwaniem.
  • Odpowiedz
@tptak: czyli robimy tak samo, kupiłem redukcje w budowlanym i bardzo ułatwia życie ( ͡° ͜ʖ ͡°) czasem jak mam mniejsze wędliny to używam wysokiego słoja do którego wkładam mięso a na słój siatkę
  • Odpowiedz