Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 93
Mireczki, jak nazywała się ta zasada? Chodziło o to że samoloty podczas wojny wracały z podziurawionymi skrzydłami i chcieli te skrzydła wzmocnić, ale jakiś inżynier stwierdził że jeśli wraca tak dużo samolotów z uszkodzonymi skrzydłami i stosunkowo małymi uszkodzeniami kadłuba to wzmocnienie go (tzn. kadłuba) spowoduje, że będzie ich wracać więcej. I tak faktycznie było jak się później okazało.

Przepraszam za zagmatwany tekst ciężko mi to lepiej wytłumaczyć, a jestem zmęczony :/

#inzynieria #logika #lotnictwo #iiwojnaswiatowa i chyba #technologia
  • 11
  • Odpowiedz
  • 1
@pawel_je: Kiedyś o tym czytałem i zapomniałem jak się nazywało. Żadnego konkretnego zastosowania nie znajduję w najbliższym czasie, ale warto znać nazwę :)
  • Odpowiedz
  • 1
@pawel_je: Nie za bardzo. Staram się czytać dużo postów na stronach na jakiś konkretny ścisły temat, albo recenzji i gdy znajdę jakieś ciekawe zagadnienie albo trudne słowo, to od razu sprawdzam co oznacza. Z językami tak samo, głównie angielski, choć ostatnio zacząłem szukać znaczeń łacińskich tekstów. Co prawda bardzo powolny proces, ale można czasem zabłysnąć :)
  • Odpowiedz
@Oblivion666:

Żadnego konkretnego zastosowania nie znajduję w najbliższym czasie

Na angielskiej wiki jest to opisane na przykładzie budynków, że w miarę upływu czasu starą architekturę zastępuje się nową, zostawiając tylko te najładniejsze/szczególne jednostki. Po pewnym czasie widząc tylko te najlepsze z nich, można odnieść wrażenie, że kiedyś (to było xD) budowano o wiele lepiej, ładniej itp.

No pewnie fajniej wygląda jakaś zachowana kamienica na rynku niż jakiś masowy ceglak sprzed
  • Odpowiedz