Wpis z mikrobloga

@Kopytko1: Kolor po prawej jest poprawny. Ten po lewej... cóż, masz standardowe ustawienia chrome'a? Nigdy nie zmieniałeś żadnych ustawień? Wersja jest aktualna? Kiedyś zdarzało się, że przeglądarki stosowały różne "ulepszenia" kolorów w zależności od kolorów na stronie (choćby dlatego, aby kolory były bardziej wyraźne, poprawić kontrast itp). Z tego co się orientuję, teraz żadna z przeglądarek w aktualnej wersji, z domyślnymi ustawieniami tego nie stosuje.
@zwierzak40: @PioPi0: mój chrome jak i zapewne każdego Kto go zainstaluje i nic nie zmieni ma domyśle ustawiony profil ale nie na sRGB, pozostałe chyba właśnie mają taki.. jak w chromie zmienie: chrome://flags/#force-color-profile na sRGB to faktuycznie wyglada tak samo no ale ludzie nie beda sie bawić w coś takiego
@PioPi0: @zwierzak40: ok, juz to ogarnałem.. w ustawieniach karty graficznej mialem przydzielony profil dla mojego monitora od producenta.. co też wydaje sie być logiczne.. usunałem go i najpierw dałem sRGB a potem wywaliłem zupełnie i nie ma przydzelonego.. i teraz wszystko wóciło do normy tj. gdy brak jest przydzielonego profilu lub gdy jest sRGB przydzielony jest wszytko ok, kolory sa identyczne na każdej przegladarce, obrazki oraz kolory zdefiniowane w htmlu