Aktywne Wpisy
Zupa-jeza +223
Marzy mi się Polska w której takie komentarze są wyśmiewane, a nie lajkowane. Całe nasze życie w stadzie polega na stawianiu sobie ograniczeń, żebyśmy się nie pozabijali i żeby to jakoś działało. C--j tam, że 2tys zginie, 10tys zostanie rannych i 100tys postronnych osób będzie miało traumy do końca życia. Prawo do mojego z--------u jest najważniejsze. Gdybyśmy wszyscy mieli taki mental to dalej byśmy siedzieli w pubie w oparach dymu i śmierdzieli
nie_odpisuj +1
Dajcie mi jakąś randomową (bardzo) dobrą radę. Obojętnie jaką ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#kiciochypyta #tinder #zwiazki #samotnosc #wygryw #gruparatowaniapoziomu
#kiciochypyta #tinder #zwiazki #samotnosc #wygryw #gruparatowaniapoziomu
W czterdziestym piątym odcinku cyklu spod tagu #rokzlutniabarokowa czas na małe urozmaicenie, gdyż będzie o dość ciekawej postaci, jaką był Johann Adolf Hasse. Kompozytor z jednej strony cieszący się celebrycką popularnością na ówczesnych salonach (głównie za sprawą skomponowania ponad setki oper), jednak szybko zapomniany krótko po śmierci. Po ogólną biografię można zerknąć chociażby do wikipedii, nas jednak interesuje oczywiście aspekt lutniowy. Otóż Hasse sam na lutni nie grał, ani bezpośrednio nie komponował, jednak był znany w kręgach lutniowych i na tyle bliski rodzinie Weissów, że syn Sylviusa Leopolda Weissa - Johann Adolf Faustinus - dostał imię po Hassem i jego żonie, Faustynie Bordoni.
Zachowało się wiele manuskryptów z intabulacjami jego arii operowych, a na yt jest cały album poświęcony jego ariom zagrany przez Axela Wolfa.
#bojowkalutnibarokowej
#muzyka #muzykaklasyczna #lutnia