Wpis z mikrobloga

• 1689
#zolnierzewykleci Moja babcia jak dowiedziała się jakis czas temu, że beda w szkolach promowac postawe zolnierzy wykletych to pytala: Czy to znaczy , ze beda uczyc krasc zboze i gwalcic dziewczyny?
  • 241
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ediz4: retoryka: Wszyscy ŻW byli święci - kontrprzykład: kilka przykładów zbrodniczej działalności; Retoryka: Wszyscy ŻW byli zbójami, kontrprzykład: kilka dobrych rzeczy które ŻW zrobili ... wniosek?
  • Odpowiedz
@kaczor: RETORYKA. Wszyscy wyklęci to kradli zboże i gwałcili

Moja babcia jak dowiedziała się jakis czas temu, że beda w szkolach promowac postawe zolnierzy wykletych to pytala: Czy to znaczy , ze beda uczyc krasc zboze i gwalcic dziewczyny?...

Gdzie twoje kontrprzykłady? BRAK. Gdzie cokolwiek pozytywnego o nich w tym wątku od Ciebie? BRAK
RETORYKA. Polacy to antysemici bo za okupacji niemieckiej wraz z Niemcami miały miejsce pogromy
Gdzie
  • Odpowiedz
Przede wszystkim "Wyklęty" nie dopuszczał się przestępstw na osobach niewinnych. Jeśli ktoś łamał prawo i czynił zło w stosunku do niewinnego obywatela (ale nie do zdrajców i ich rodzin) i był wtedy zwykłym bandziorem, a nie wyklętym.

@B0RG: No true Scotsman fallacy.
  • Odpowiedz
@ediz4: 1) kontrprzykład jest dla retoryki o świętych wyklętych - przypadki zbójeckiej działalność były a ktoś nam próbuje kit wcisnąć jak np. na ostatnich przemarszach w Sokółce. 2) antysemityzm to ja podaje przykład na przykład kolegi powyżej i na to są osobne opracowania, o temacie wiem niewiele i tylko z okolicznych wydarzeń (oprócz ogólnodostępnej wiedzy) więc tematu nie podejmuję
  • Odpowiedz
1) kontrprzykład jest dla retoryki o świętych wyklętych - przypadki zbójeckiej działalność były a ktoś nam próbuje kit wcisnąć jak np. na ostatnich przemarszach w Sokółce.

@kaczor: Jaki to kontrprzykład skoro to odrębny wpis nie mający żadnego odnośnika do czegokolwiek. Do tego wszystkie twoje wpisy są jednowymiarowe - złodzieje i gwałciciele. Jaką Ty chcesz zatem dyskusje prowadzić.
  • Odpowiedz
taka dygresja co do band na Ukrainie i Białorusi, generalnie to była zbrodnia raczej na na tle klasowym niż narodowym - np. sprawdzano pojmanym uciekinierom ręce czy spracowane lub czy są na wozie pierzyny bo jak są to znaczy, że pany i trzeba ich rzezać ...

@kaczor: Co xD? Skąd te rewelacje skoro na Ukrainie był to konflikt narodowościowy a na obecnej Białorusi stricte polityczny?

kontrprzykład jest dla retoryki o świętych
  • Odpowiedz
Ja mam "wyklętych" w dalekiej rodzinie. Krewny dziadka od strony ojca został zastrzelony przez własnego dowódcę jako "zdrajca", bo nie chciał zabić ludzi, których tamten uznał wedle sobie tylko znanych kryteriów za "konfidentów UB".

@Andreth: A Ty tam byłaś chleb i wino piłaś.

A, skoro sołtys dzielił grunt pod reformę rolną, należy go zastrzelić, spalić mu chałupę, zgwałcić żonę i pobić na śmieć syna?...

Nabić na sztachete, rozpruć wnętrzności i
  • Odpowiedz
a wiesz, ze po akcji Wisła w Oświęcimiu trzymali Ukraińców przed relokacja xD

@kocurowy: A wcześniej żołnierzy Armii Krajowej w obozie NKWD, cóż za sensacja xD

fakt w Sokółce były tylko kwiaty itpe.

@kaczor: Co takiego było w Sokółce co cię tak gryzie?
  • Odpowiedz
A Ty tam byłaś chleb i wino piłaś.

@ediz4: Wszystko nieprawda, co się nie zgadza z ideologią. Historycy kłamią, przekazy rodzinne kłamią, wszyscy kłamią. xD

ple ple

@ediz4: Uprzejmie pytam, kto to był "zdrajca" (a mordy "wykletych" na sołtysach, geodetach dzielących ziemię pod chłopskie działki, nauczycielach "kolaborujących" z nową władzą - czytaj np. ubiegających się w Warszawie o świadectwa dla uczniów uczonych w podziemiu za okupacji - są
  • Odpowiedz