W biblii Lot oferuje swoje córki tłumowi, by ci mogli je grupowo brutalnie zgwałcić, na koniec jeszcze
Przypominam że sam bóg wybrał Lota i jego rodzinę, jako jedynych porządnych. Potem się jeszcze rozkręcili:
Jak można uważać biblię za źródło moralności, jak można z jednej strony oburzać się na dwie kobiety całujące się, z drugiej wbijać dzieciom do głowy takie chore żydowskie mity.
@Lucifer_vult_animae_tuae: W żadnym z przytoczonych fragmentów nie jest napisane, że owe zachowania są słuszne. Zachowanie Lota na dzisiejsze standardy jest oczywiście niemoralne, ale na tamtejsze, prymitywne pojmowanie moralności prawo gościnności było ważniejsze, niż dobro kobiety. Zaznaczam, że nie jest ono pochwalone w żadnym fragmencie, tak samo jak występek córek Lota (który w Biblii także zatytułowany jest jako "występek"). Zachowanie jego córek jest dodatkowo potępione w taki sposób, iż fragment jest
@MagisterWiadromonter: dobrze, czyli jedyna słuszna rodzina z całej wsi, którą wytypował sam bóg który wiedział wszystko, których potomkowie potem też byli lubieni przez boga, i nagle bóg się pomylił?
@MagisterWiadromonter: No to jak nie ma, to sobie idź gdzie indziej, pozdro. Pytałem po prostu, skoro bóg jest nieomylny, to dlaczego jedyną rodziną którą uratował, była tak grzeszna i zła rodzina.
@Lucifer_vult_animae_tuae: nie no, kojarzę, że Lot to był chłop wybrany przez Boga i jego żona została zmieniona w sól, ale o córkach nie wiem za bardzo co o tym dalej sądzi biblia, aż się z tematem zapoznam
B. tak jest sprzeczne z dogmatami wiary- kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień. Oraz cała religia chrześcijańska opiera się na uzupełnieniu, nadpisaniu jak zwał tak zwał ST i wprowadzeniu nowych zasad. Stąd nieobowiązujący szabas i to, że każdy jest teraz bliźnim, a nie tylko przedstawiciele Narodu Wybranego. Jak rozumiem katole nie mogą jeść wieprzowiny i jedzą tylko koszerne posiłki? No i staropolska potrawka z zająca też jest
@KakaowyTaboret: Czyli fragmentu z biblii nie dostanę? No to ja ci parę fragmentów podam:
"Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić. Zaprawdę bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je wypełnia i uczy wypełniać, ten będzie wielki w królestwie niebieskim." Mt 5, 17-19
"Na katedrze Mojżesza zasiedli uczeni w Piśmie i faryzeusze. Czyńcie więc i zachowujcie wszystko, co wam polecą"
Jak rozumiem skoro ST nadal obowiązuje katole nie mogą jeść wieprzowiny oraz zajęcy? Bo nie odpowiedziałeś na moje pytanie.
Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić. Zaprawdę bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko
#powodz twarze nieskalane myśleniem XD I niech nikt nie pisze że obawiali się niskich odszkodowań. Hasła są jasne, żadnych zbiorników nigdzie w Kotlinie Kłodzkiej! Nie ma nigdzie haseł "chcemy godnych odszkodowań lub nowych domów"
Przypominam że sam bóg wybrał Lota i jego rodzinę, jako jedynych porządnych. Potem się jeszcze rozkręcili:
Jak można uważać biblię za źródło moralności, jak można z jednej strony oburzać się na dwie kobiety całujące się, z drugiej wbijać dzieciom do głowy takie chore żydowskie mity.
#biblia #bekazkatoli #katolicyzm #ciekawostki #moralnosc #filozofiadlajanuszy #filozofia
Takie błędy trzeba poprawiać, to nie złośliwość, tylko przyzwoitość, teraz będziesz już
to nie argument to sarkazm zawsze w takich klutniach ktos podaje taki
a) katoli obowiązuje NT a już 2000 lat temu popularne były głosy, że Biblia to zbiór metafor :-)
b) nienawiść do mniejszości i prześladowanie LGBT jest sprzeczne z dogmatami wiary.
Jakiś dowód na to, że katoli nie obowiązuje 10 przykazań i całe ST?
b. hahahaha
B. tak jest sprzeczne z dogmatami wiary- kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień. Oraz cała religia chrześcijańska opiera się na uzupełnieniu, nadpisaniu jak zwał tak zwał ST i wprowadzeniu nowych zasad. Stąd nieobowiązujący szabas i to, że każdy jest teraz bliźnim, a nie tylko przedstawiciele Narodu Wybranego. Jak rozumiem katole nie mogą jeść wieprzowiny i jedzą tylko koszerne posiłki? No i staropolska potrawka z zająca też jest
Jak rozumiem skoro ST nadal obowiązuje katole nie mogą jeść wieprzowiny oraz zajęcy? Bo nie odpowiedziałeś na moje pytanie.