Wpis z mikrobloga

Za to lubię i nie lubię Wykopu zarazem. Ktoś wrzucił zdjęcie racuchów parę dni temu i dzisiaj musiałam je zrobić, bo już zaczęły za mną chodzić :-/
Wyszły przezajebiste, polecam
Pic rel tego co zostało, było więcej

#gotujzwykopem #chwalesie #sniadaniezwykopem #racuchy #ruchanki

Przepis na drożdżowe racuchy z jabłkami:
- opakowanie małych drożdży
- kilka jabłek
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 jajko
- szczypta soli, łyżka/łyżeczka cukru, olej do smażenia, opcjonalnie cynamon, cukier wanilinowy czy cukier puder

Drożdże mieszamy z przesianą mąką, potem dodajemy ciepłe mleko razem z cukrem (można też dodać szczyptę cukru wanilinowego), wbijamy jajko, wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto, najlepiej łyżką, bo się klei. Jak już będzie jednolitą masą to odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ja wstawiam do ciepłego, włączonego piekarnika co ma tak 40-50C) na ok 30-40 minut. Obieramy jabłka i albo próbujemy otoczyć grube plasterki jabłek ciastem (jest to dość trudne) albo kroimy jabłka w plasterki i mieszamy z wyrośniętym ciastem i smażymy na oleju. Ja smażyłam na kokosowym, co dało dodatkowy kokosowy posmak. Posypać cukrem pudrem lub/i cynamonem.
Pobierz gorzka - Za to lubię i nie lubię Wykopu zarazem. Ktoś wrzucił zdjęcie racuchów parę d...
źródło: comment_ehq7BBCqyd3QfBZKeyTvsrPkNrweai8U.jpg
  • 1