Wpis z mikrobloga

#keto mireczki, czy jedzenie powinno się ważyć przed czy po przyrządzeniu? Dzisiaj np. jadłem karkówkę i przed ugrillowaniem miała 560g, natomiast na talerzu już 350g (200g różnicy!). Podobnie praktycznie z każdym tłustym mięsem.

Taguję #fitatu
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@thePiter: to zależy co masz w tabelach kalorii. Jak nie ma jasno napisane np że karkówka grillowana to zwykle jest przed obróbka. A sama obróbka może być różna. Jak grillujesz na nie rozgrzanym grillu to więcej wypłynie, jak jest dobrze rozgrzany to mniej. Czas grillowania też ma znaczenie, itp.
W twoim przypadku to strata głównie wody i tłuszczu, na potrzeby #keto zawartość węglowodanów/białka będzie taka sama przed jak
  • Odpowiedz
Generalnie wszystkie wartości odżywcze są podowane przed obróbką termiczną z uwagi na fakt, że w zależności czy gotujemy czy pieczemy, smażymy grilujemy i jak długo ubędzie z potrawy kalorii i składników odżywczych, określanie tego po obróbce termicznej jest obarczone dużo większym błędem aczkolwiek możesz sobie sprawdzić ile tłuszczy ma kurczak gotowany a ile grilowany mniejwięcej i określać w ten sposób kaloryczność posiłku po obróbce. Tak sondze BYNAJMNIEJ Xd
  • Odpowiedz
@thePiter: w trakcie obróbki cieplnej z jedzenia głównie jest odparowywana woda. Więc na Twoim przykładzie surowe 560 g karkówki ma tyle samo kalorii (z grubsza licząc) to 350 g grillowanej. Minus te kilka gram tłuszczu które się wytopiło, ale nie jest tego dużo. W tabelach kalorii masz najczęściej podane wartości dla surowych produktów więc ważysz produkty tak jak są podane. Jeżeli chcesz być super dokładny możesz Sobie zważyć tłuszcz który
  • Odpowiedz