@cyberpunkbtc: jeżeli BTC zachowa tempo wzrostu to za 10 lat opłata za przesłanie czegokolwiek on chain, a nawet otwarcie kanału na LN będzie kosztowało ~60$ (na dzisiejszy stan $) przy pustym mempoolu
@bekazplatnychtypow: Zależnie od potrzeb, trzeba by sprecyzować całą sytuację BTC poza ceną. Choćby podzielenie btc na mniejsze jednostki, zdenominować, dodać zera po przecinku. Co za problem? Zmniejszyć opłaty? Ewentualnie korzystać z multisigowych dużych adresów gdzie btc twoje wspólnie z setką innych osób będą za pomocą jednej tx przesy łane do kanałów. W 5 sekund ci nie będę wymyślał koncepcji... Możliwości jest masa a ja ci nie będę wymyślał więcej koncepcji
@bekazplatnychtypow: jak mi wyjedziesz że zera po przecinku to inflacyjne wytwarzanie btc to jebnę... Już tu mi ktoś wyskoczył kiedyś w ten sposób ( ಠ_ಠ)
@cyberpunkbtc: dzbanie, ja się odnoszę do wielkości opłaty a ty mi z denominacją wyjeżdżasz, wiesz jak i po co stosuje się multisig wallet? żeby coś zrobić potrzebna jest "zgoda" większości, nie wiem jak ty sobie to wyobrażasz żeby dzięki temu zmniejszyć opłaty, tzn domyślam się, chcesz stworzyć "pośrednika" który masowo tworzyłby kanały, ale to jest oddanie hajsu w ręce trzeciej osoby, bardzo słabe rozwiązanie
@bekazplatnychtypow: Nie jest potrzebna zgoda większości, mozesz sobie definiować multisig jak chcesz i możesz nawet ustalić że 3 z 15 kluczy są potrzebne. Możliwości są dowolne. Poza tym multisigowe adresy są mają dużo większe możliwości niż podstawowe potwierdzanie tx kilkoma kluczami o czym mówisz. Np. dwukierunkowe kanały płatności HTLC, CLTV itd. Multisig odnosi się do wielu więcej czynności niż myślisz. Idź truć dupę komuś innemu, tym bardziej że robisz to
@cyberpunkbtc: jeżeli możliwości są dowolne, to 3 osoby z 15 kompletnie nie mających do siebie zaufania zarządzają całym portfelem, w kontekście twojego "rozwiązania" zmniejszenia opłat to bardzo inteligentne rozwiązanie,HTLC ma na celu potwierdzenie transakcji przez odbiorce w określonym czasie w innym wypadku transakcja nie jest brana pod uwagę, a CLTV to po prostu odroczenie transakcji do konkretnego bloku i co to ma do rzeczy ze zmniejszaniem opłat za transakcje?
źródło: comment_iowDveIB8vFZ3SpbjY62UJwDrHdvQhIf.jpg
PobierzZmniejszyć opłaty? Ewentualnie korzystać z multisigowych dużych adresów gdzie btc twoje wspólnie z setką innych osób będą za pomocą jednej tx przesy łane do kanałów.
W 5 sekund ci nie będę wymyślał koncepcji...
Możliwości jest masa a ja ci nie będę wymyślał więcej koncepcji
Poza tym multisigowe adresy są mają dużo większe możliwości niż podstawowe potwierdzanie tx kilkoma kluczami o czym mówisz. Np. dwukierunkowe kanały płatności HTLC, CLTV itd. Multisig odnosi się do wielu więcej czynności niż myślisz.
Idź truć dupę komuś innemu, tym bardziej że robisz to
Tu odniosłem się do standardowych multisigów o których wspomniałeś i stwierdziłeś że: