Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Moim problemem jest to, że pracodawca - właściciel małej agencji interaktywnej, w której jestem programistą narzeka na moją "za niską wydajność", chociaż ja w pełni skupiam się na tym co jest do mnie przydzielone, w przeciwieństwie do innych nie prowadzę prawie żadnych rozmów na tematy niezwiązane z pracą i nie przeglądam internetu poza potrzebną mi dokumentacją, często po 8 godzinach jestem tak zmęczony że po godzinach pracy nie jestem w stanie normalnie funkcjonować.

Twierdzi, że przynoszę straty, w co trudno mi uwierzyć, bo od klienta za godzinę (według oszacowań, które są za niskie - dane niżej, ale pochodzące od senior developera, przez co trudne do podważenia) mojej pracy bierze prawie ośmiokrotnie więcej niż mi płaci, jako że jestem juniorem.

Poniżej przykłady czasu wykonywania zadań, pierwsza kolumna określa oszacowanie tzn. za ile klient zapłacił, druga prawdziwy czas jaki był mi potrzebny.
32 ; 17,2
16 ; 13,4
15 ; 22,5
10 ; 7,9
8 ; 19,5
12 ; 6,6
2 ; 1,7
10 ; 12,5
24 ; 30,5
40 ; 68,7
2 ; 1,9
0,5 ; 0,6
1 ; 1,1
12 ; 16,1
10 ; 17,9
25 ; 12,7
5 ; 9,2
3 ; 5,8
Są to bardzo nieprawidłowe wartości?

Biorąc pod uwagę wszystko co opisałem wyżej, naprawdę jest możliwe żebym dosłownie przynosił straty, tzn. że firma miałaby więcej pieniędzy gdyby mnie w niej wcale nie było? Z moich wyliczeń z uwzględnieniem podatków i innych opłat wychodzi, że nawet gdybym zawsze dwukrotnie i więcej przekraczał czas, byłby zysk a nie strata, ale może czegoś nie uwzględniam? Tutaj prosiłbym kogoś obserwującego #biznes o odpowiedź. Przypominam - jeżeli zrobię coś w czasie równym szacowanemu, firma dostaje od klienta ok. 8-krotność tego co ja dostaję.

Problem jest ze mną, czy z pracodawcą?

W szczególności, czy trafiłem na tzw. janusza biznesu i według was gdy minie rok od rozpoczęcia powinienem przejść do któregoś z jego konkurentów?

#programowanie #webdev #praca #biznes #pracait

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: kwasnydeszcz
Dodatek wspierany przez: Nie siedź w domu w ferie i w wakacje
  • 14
@AnonimoweMirkoWyznania: a kto robi oszacowania? Jeśli Ty, to dodawaj 100% na wszelki wypadek do każdej wyceny, którą pomyślisz ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jeżeli nie Ty, to może po prostu poproś o konkretne wskazanie działań, które rozwiążą przedstawiany problem. Jesteś juniorem, powinien nad Tobą być ktoś zarządzający. ZARZĄDZAJĄCY, a nie #!$%@?ący destruktywną krytykę. Zresztą #!$%@?, co ja się produkuję, #!$%@? stamtąd XD
@Arktosik: Przecież to są godziny, tylko w takich agencjach pojedyncze zadanie to często przesłany do issue trackera bez zmian ledwo zrozumiały e-mail od klienta zawierający całą listę niepowiązanych funkcji do dodania w tydzień czy dwa, dlatego pomyślałeś że jednostką są minuty. Nikt nie ma czasu na rozpisywanie szczegółowo, co trzeba zrobić. Ja już z tego typu firmami na szczęście nie mam nic wspólnego.
@AnonimoweMirkoWyznania: zdaje się, że z tą opłacalnością to taki kit, żebyś jeszcze szybciej pracował. Patrząc na te wartości widać, że na 18 wpisów przekroczyłeś estymację w 11 przypadkach co w tabelkach managera może źle wygląda. Jeśli Ty wyceniasz to popracuj nad dodawaniem większych buforów. Jeśli wycenia ktoś inny to albo zmień podejście i częściej pytaj starszych kolegów o konkret, albo zmień robotę albo faktycznie zepnij się troszkę w sobie i przyspiesz.