Aktywne Wpisy
Kagernak +137
Mentzen wyraźnie daje do zrozumienia, że Konfederacja jest faktyczną opcją prorosyjską. Forsować najbardziej korzystny dla Rosji scenariusz żyjąc w kraju, który jest obiektem ataków hybrydowych z jej strony i któremu średnio co tydzień grozi się nuklearnym holocaustem, no naprawdę godna pochwały postawa. Łatwo oddawać nie swoje. Po pierwszym rozbiorze zaborcy też czuli się usatysfakcjonowani i nas więcej nie ruszyli...
#ukraina #wojna #rosja #polityka #
#ukraina #wojna #rosja #polityka #
Qrix +8
Ciekawy głos który miałem wrzucać już dawno robiąc dłuższy post o aborcji i tym jak ciężko ugryźć ten temat od strony wolnościowej. Ale czasu zabrakło. Dziś słuchając kasety stwierdziłem że muszę wrzucić. Zwłaszcza że temat ostatnio odżywa dzięki @Lucifer_vult_animae_tuae. Stwierdziłem więc że tylko wrzucę kawałki które pokazują według mnie dobre, ciekawe spojrzenia na ten temat. Przewodzi włochaty, reszta w komentarzu. Od siebie zostawię jeszcze krótką notkę.
Może ktoś będzie chciał się wypowiedzieć, skonfrontować. Czasu za wiele nie mam, ale temat będę śledził.
Moja notka
Powiedział dobry człowiek. Ale jednak co by nie mówić propaństwowy Alexis de Tocqueville. Zdanie natomiast bardzo przylgnęło do środowiska wolnościowego. I myślę że dobrze oddaje problem aborcji. Której problemem oprócz oczywistości w postaci tego jak wykorzystywana jest ona do dzielenia, rządzenia i zasłaniania innych rzeczy przez wszelkiej maści #!$%@?ów żądnych władzy jest tak na prawdę pytanie o to kiedy mówić o drugim człowieku możemy. Bo myślę że żadna osoba dla której wolność jest ważna o "władzy rodzicielskiej" mi #!$%@?ć nie będzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
O tym jakoby plemnik sam w sobie był życiem, a masturbacja holokaustem rozmawiać nie będę, bo mi życia szkoda.
Dla mnie więc jakiekolwiek rozmowy o człowieku możemy zacząć tam gdzie on powstaje. A może tylko przy zapłodnieniu o które wcale tak łatwo nie jest. Bomba podłożona. Jeśli organizm pozwoli, za 9 miesięcy będziemy mieli do czynienia ze 100% człowiekiem. Co z tym okresem? Umówmy się. Różnica pomiędzy 4 tygodniową a 4 miesięczną ciążą jest żadna. W obu przypadkach mamy stworka uzależnionego od życia matki. Zabawy w aborcje do jakiegoś tygodnia z mojego punktu widzenia nie mają sensu. Mówię tu o moralności. Aspekt zdrowotny to inna sprawa.
Sprawa dla mnie jest prosta, co nie znaczy że moje rozumienie jest niezmienne. Człowiek pojawia się w chwili zapłodnienia.
Wolność to odpowiedzialność. Za dziecko do jego samowystarczalności odpowiedzialni są ci którzy podjęli często głupią decyzję o jego istnieniu. Jeśli jest to para, to powinna po prostu pozwolić mu się rozwijać, i nie #!$%@?ć egoizmu.
Jeśli chodzi o gwałt to decyzję podjął tylko gwałciciel. Ten wolny nie jest, bo wyrzekł się wolności samym czynem. Dziewczyna decyzji nie podjęła, nie można mówić o odpowiedzialności. Tutaj zostaje tylko kwestia sumienia samej skrzywdzonej osoba, nie ma tu złych decyzji.
Tak więc, aborcja legalna czy nie? Zapyta ktoś zniecierpliwiony.
Nosz kur.. Trzymajcie mnie bo nie wytrzmie! Odpowiem.
Jasne że legalna. Jak wszystko. Jeśli natomiast ktoś uważa że dana osoba która z aborcji skorzysta jest nieodpowiedzialnym mordercą, to ma prawo tak ją traktować. Nie zapomnijmy tylko że wolności i anarchii bez odpowiedzialności nie ma. Prawo do wyboru. Oczywiście że tak. Prawo do osądzaniu #!$%@? wyboru i traktowania kogoś jak wspomnianego #!$%@? musi być połączone z tym pierwszym.
Koniec Notki
Tak łatwo zapomnieć że się zabiło.
Włochatego jakoś nigdy nie lubiłem, miałem na nich jakąś fazę przez tydzień jak byłem młody i głupi, ale potem się pokapowałem że ich najlepsze kawałki i często nawet tytuły są zerżnięte z zachodnich zespołów ;)
A co do aborcji, jest ona złem, nigdy tego nie kwestionowałem, ale czasem jest po prostu mniejszym złem. Pisałem też raz, czy dwa razy, że jeśli chcemy mniej aborcji, należy pomagać samotnym matkom, a szczególnie rodzicom z dziećmi z niepełnosprawnościami. Penalizacja aborcji, demonizacja kobiet i przedstawianie jej jako najgorsze zło wcale nie pomaga w tej sprawie.
Masz
Weźmy np chore dzieci w Polsce. Jeśli to poważna deformacja i konieczna będzie opieka 24/7 to jakie wyjście ma matka, która powiedzmy ma już inne dzieci. Albo zwolnić
Myślę że się minutę z Gurnicą spóźniłem stąd taki czarno biały obraz, choć fakt faktem że widzę w nim mniej barw pomiędzy niż powinienem i właściwie bym chciał. Może z czasem zobaczę.
Włochaty ma połowę tytułów i tekstów skradzionych konfliktowi. W pełni rozumiem ucieczkę od nich. Ale miłość nie rdzewieje i kocham chłopaków sercem pełnym. Pomidorki przepyszne. Dawno nie