Wpis z mikrobloga

Wiedzieliście, że mity o Jezusie oraz o Horusie są tak podobne?

Chociaż w sumie nic dziwnego bo Żydzi przecież przebywali w Egipcie od roku 650 p.n.e a żadna mitologia nie jest hermetyczna i sobie po prostu dopasowali mitologię do swoich potrzeb.

Podobno mitologia chrześcijańska oraz egipska mają wspólne części też z mitologią sumeryjską. Ktoś coś więcej wie na ten temat? Chętnie bym poczytał.

Zapraszam do kulturalnej dyskusji.

#religia #religioznawstwo #teologia #mirkomodlitwa #mikromodlitwa #chrzescijanstwo #egipt #starozytnosc

k.....e - Wiedzieliście, że mity o Jezusie oraz o Horusie są tak podobne? 

Chociaż...

źródło: comment_zMlJ4luuET8YjTtOyeqoOJUd6zt57sZG.jpg

Pobierz
  • 55
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kebab-case: rozumiem, że źródła nie podasz. Aaaa znalazełm: "Christ In Egypt: Thr Horus-Jesus Connection", no pozdro. Fajnie, że opierają się na opinii doktora który napisał "Słownik Teologiczny Starego Testamentu" i na tej podstawie zmieniasz oficjalne ustalenia naukowców. Szkoda tracić czas na ciebie bo to jest dokładnie to samo co Starożytni Kosmici.
  • Odpowiedz
@kebab-case: Starożytni Kosmici: piramidy zostały zbudowane zgodnie z położeniem gwiazd, wniosek: kosmici musieli je zbudować.
Ta książka: w paru miejscach w piramidzie było napisane słowo dziewica, wniosek: Horus urodził się z dziewicy tak jak Jezus. Ta książka nie jest żadnym naukowym źródłem. Z resztą jak można brać ją na poważnie jak zaczyna się od takiego wstępu:

The Christ Conspiracy: The Greatest Story Ever Sold

Suns of God: Krishna, Buddha and
  • Odpowiedz
@Sosna_pospolita: Zarzuciłeś, że to kłamstwo. Dałem ci dowód na to, że jednak nie to co jeszcze chcesz? Mit jak mit. Motyw matki dziewicy i dzieciątka jest przecież popularny. Widać, że występował zarówno w mitologii egipskiej jak i mitologii chrześcijańskiej. Tylko o to chodzi. To czy wierzyło w to 100% egipcjan, czy 50, czy 30 jest bez różnicy bo nie ma to wpływu na sam fakt istnienia takiego motywu, który jak
  • Odpowiedz
@Gostas: nawet nie wiem po co mu jeszcze odpisuje...

@kebab-case: Gościu, nie ma dowodu, że chociażby jeden Egipcjanin w to wierzył. To jest problem. A ty przedstawiasz to jako prawdę objawioną.

Edit: Fajnie, że porzedną książką tego autora było: "The Christ Conspiracy"
  • Odpowiedz
@Gostas: tagów #bekazkatoli i #gimboateizm ehh
Są, specjalnie dla ciebie :)

@Sosna_pospolita: Jakiś syndrom wyparcia masz, przecież napisane jest to w świątyni Seti I, Tekstach Piramid, potwierdzają to wypowiedzi naukowców a ty idziesz w zaparte, że nie ma dowodu. Rozumiem, że po prostu taki dowód cie nie przekonuje ale nie mów, że go nie bo jednak jest.

A ty przedstawiasz to jako prawdę objawioną.
  • Odpowiedz
@kebab-case: widzę, że nic nie kumasz ehh. Dobra mój ostatni komentarz i idę spać. Uwaga to że w swiątyni Seti Izyda określa siebie jako wielką dziewicę nie oznacza, że wierzono, że Horus urodził się z dziewicy. NIEEEE. Nie można tak wnioskować. Jacy naukowcy tak twierdzą, gdzie? Jeśli masz zamiar podać jakiegoś autora który napisał coś w stylu "Pyramids: The Alien Conspiracy" to nawet się nie trudź.
  • Odpowiedz