Wpis z mikrobloga

Hej, mam trochę kotew chemicznych do zrobienia i mam stalowe pręty z różnych źródeł. Na niektórych (np. po lewej na zdjęciu) widać silniejszy ocynk - kupione były w OBI, na niektórych z kolei go nie ma (przydomowy market budowlany - te po prawej). Czy można z obserwacji wysnuć czy te po lewej czy po prawej będą mocniejsze na zerwanie i inne czynniki? Pilne bo montować trzeba ;-)
#remontujzwykopem #materialoznawstwo #pytanie #budownictwo
Intelektualista - Hej, mam trochę kotew chemicznych do zrobienia i mam stalowe pręty ...

źródło: comment_E8wLciOz7xloJWnMCFs2ezM1qAM90FoP.jpg

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Intelektualista: Jejku, będziesz czołg na tym wieszał? Czy może uchwyt do telewizora z ramieniem 3m? Jak się boisz że gwint zerwie, to daj po 2 nakrętki i po prostu nie przekręć przy dokręcaniu - kotwa to nie kołek aby dociągać go ile fabryka dała...
  • Odpowiedz
@jarzyn123: blagam Cie zapomnij otym co napisales i zapamietaj, ze najslabszym elementem samej sruby nie jest gwint, a rdzen. Wazne ze mowa tu o srubie i nakretce zgodnej z norma DIN/ISO i nakretce standardowej, a nie jakiejs wersji o nazwie niska itp. (takie tez powyzsze normy zezwalaja do uzycia ale w takim wypadku trzeba sprawdzic nosnosc poszczegolnych elementow sruby). Gwiny zrywaja sie bo na rynku jest masa chinskich srub ktore
  • Odpowiedz
@Intelektualista: jak jest na tej srubie wybite oznaczenie klasy (5.8, 8.8 itp) to jest to sruba ze sprawdzonego zrodla i powinna miec takie parametry o jakich informuje oznaczenie i do takiej sytuacji jak na obrazku nie powinno dojsc. Ale tak, sruba o oznaczeniu 10.9 ma najwieksza wytrzymalosc. Pierwsza cyfra mowi o wytrzymalosci na rozciaganie sruby (wartosc razy 100) czyli w tym wypadku 1000MPa, a druga to jaki procent wytrzymalosci na
  • Odpowiedz
@kyzio: Dzięki za cenne informacje, postaram się szukać tych danych na śrubach, ale dotychczas nie spotkałem się z tym w artykułach kupowanych na wagę :-) Chyba mam same lipne sklepy mam w okolicy, ale może też nie pytałem nigdy - więc oferowali najtańsze.

Co do ukręcania, to nie jest tak że ja dokręcam jakimś ruskim metrowcem z przekładnią, ale 20 centymetrowym kluczem nasadowym Powerfix z LIDL ;D Ale chyba mam
  • Odpowiedz
@Intelektualista: troche sie zapedzilem bo zapomnialem, ze ty tu masz same sruby bez lba (klasa jest zawsze na lbie wybita) to musi byc inny sposob na ich oznaczenie. Jedyne co mi przychodzi to kolorowe koncowki albo pytac sprzedawce
  • Odpowiedz