Wpis z mikrobloga

Mirki jeździ może któryś z was Ibizą III a najlepiej to taką z 2008 roku w wersji hatcback sport? Odkąd kupiłem próbuję dojść skąd te szumy z okolic drzwi/ szyby od strony kierowcy jak i pasażera. Szukać dalej, czy to może taki urok tego modelu ( ͡° ͜ʖ ͡°)?

#seat #motoryzacja
  • 11
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Valky: szumy to najprędzej od uszczelek w drzwiach, a jeśli są spoko to olac. Być może drzwi nie są wyciszone (bo w tańszych samochodach nie są) i dają taki efekt
@desygnat kupiłem taki gumowy sznur aka uszczelkę o średnicy 7mm i wcisnąłem między uszczelki na drzwiach i od strony samochodu. Wyczytałem, że to może pomóc jeśli uszczelki się odkształciły, ale nic to nie dało.

Jak myślicie, jest sens wymieniać te uszczelki albo bawić się w wyciszenie?
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Valky: wyciszenie tak o ile nie będzie za ciężkie bo siada Ci zawiasy. U rodziców w dwu letniej corsie też szumi jakby lekko uchylone okno czy ki pieron. Taki urok tej klasy samochodów
@Valky do 100-120 nie zauważam, a sam jeżdżę kilka lat starszym japonczykiem (Mazda 3 2005 klekot) i ogólnie jest głośniej więc na ibize nie narzekam specjalnie
@Valky: Trochę nekropost, ale może przyda się i taka uwaga.
Jak otwierasz drzwi, to nie czujesz lekkiego oporu? Bo może po prostu ci lekko opadły na zawiasie, wtedy będą ci szumiały, bo uszczelka będzie miała słaby docisk. A wymiana uszczelek może i coś by dała, ale to niezbyt przyjemny i opłacalny temat.