Wpis z mikrobloga

Instalował ktoś #influxdb na #windowsserver? Chciałbym zrobić sobie monitorowanie serwerów w #grafana.
Ewentualnie macie jakieś inne narzędzie do monitorowania parametrów?

Czytałem jeszcze coś o #zabbix i jak nie ogarnę influxdb to wezmę się za zabbixa.
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czynmydobro: Grafany nie dotykałem, ale mam inne narzędzia. Do monitoringu wykorzystywałem SCOMa i Log Analytics.

System Center Operations Manager jest drogi ale też dla zaawansowanych scenariuszy Enterprise.

W wersji "chmurowej" - Azure Log Analytics. - masz 5GB darmowego uploadu, możesz spokojnie zbierać logi i perf countery - o ile nie ustawisz częstotliwości na co 5 sekund, to spokojnie wystarczy darmowy tier.

Jaki dokładnie masz scenariusz monitoringu?
  • Odpowiedz
@mmichal: Czyli zabbix od razu.

@Koliat: Co do monitorowania to w sumie uczę się dopiero tych rzeczy. W rodzinnej firmie, gdzie serwery żyją własnym życiem - staram się coś je ogarnąć. I nie mam zbyt dużego doświadczenia w tej dziedzinie, ale z czasem nabywam go co raz więcej. Posiadam szafę z 3 fizycznymi Plus 4 wirtualki na nich.
  • Odpowiedz
@czynmydobro: Jeśli nie odczułeś problemów z wydajnością, to przede wszystkim interesuje Cię dostępność - czyli zapas miejsca na dyskach twardych, zdarzenia z logów systemowych, zdarzenia z problemów ze sprzętem etc. - do Twojego rozwiązania poleciłbym Ci Azure Log Analytics - jak nie miałeś do czynienia z tym wcześniej daj znać, to Ci zrobię mały wstęp
  • Odpowiedz