Wpis z mikrobloga

Mircy, mój dobry przyjaciel pracuje na UW jako biotechnolog. Jako że gość jest geniuszem (jak byliśmy w liceum, tworzył już własne języki, chyba wzorując się na Tolkienie), bardzo cenię sobie jego opinie. Od czasu do czasu podpytam go o jakiś krzykliwy temat z dziedziny chemii i biologii. Ostatnio padło na Roundup i glifosat. Zaplusujcie wpis, jeśli będzie wystarczające zainteresowanie, wkleję jego odpowiedź.

#nauka #biologia #chemia #gmo #ciekawostki

• 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@beniu89 kuzynka tez jest biotechnologiem na UW ale akurat zajmuje sie troche czym innym, na pola juz takich trucizn jak twoj kolega kiedys widzial sie nie leje bo zostaly wycofane po wejsciu do UE...
  • Odpowiedz
@beniu89: Dlaczego mnie to nie dziwi, polski naukowiec nie podaje ani jednego źródła, tylko dowody anegdotyczne i przypuszczenia.
Nawet nie wspomina o tym, że toksyczność czy kancerogenność można by było stwierdzić po badaniach, sraniach, grupy kontrolne, ślepe próby itp. nic.
Czekaj na którym to miejscu jesteśmy na świecie, jeżeli chodzi o szkolnictwo wyższe? Czterysta coś? No tak. Tylko się w futro z soboli o---------ć, pochodzić z drewnianym kosturem po uczelni
  • Odpowiedz
@beniu89: Mam podobną sytuację w swoim labie, musimy bardzo uważać obchodząc się z kwasem bromopirogronowym. Szukając informacji na temat jego właściwości dowiedziałem się, że ma właściwości antynowotworowe. No to sztachnąć się czy nie?
  • Odpowiedz
@beniu89
Hmmm, tym wpisem, że geniusz i własny język na wzór Tolkiena, przypomniałeś mi o znajomym z liceum, może zbieg okoliczności ale czyżby to był RL?
  • Odpowiedz
@beniu89: Żeby nie było tak kolorowo - zwierzęta owszem, nie posiadają tego enzymu, ale pojawia się on u niektórych bakterii zamieszkujących ich przewody pokarmowe. Ostatnio było nawet głośno o badaniu, w którym wykazano, że glifosat może oddziaływać na mikrobiom pszczół, przez co stają się bardziej narażone na ataki pasożytów i statystycznie żyją krócej. Ma więc pośredni wpływ na owady.
  • Odpowiedz