Wpis z mikrobloga

Taka ankieta, bo ja już nie ogarniam. Może to czasy się zmieniły, teraz to już nie ma czasów?
#afera #programowanie

Nowy stażysta pierwszego dnia pracy nie ogarnia swoich obowiązków. Co robicie?

• Czekacie, to dopiero pierwszy dzień pracy. 23.0% (38)
  • Tłumaczycie, rozmawiacie. 54.5% (90)
  • Zwalniacie stażystę. 6.7% (11)
  • Opisujecie to na wykopie pod własnym nazwiskiem 15.8% (26)

Oddanych głosów: 165

• 27
@rilly: W ostatniej pracy gdzie byli stażyści, było bardzo dobrze jeśli w pierwszym dniu miałem czas w ogóle z nimi się dłużej rozmówić. Generalnie pierwszy dzień zaczynał się od "masz tu kompa, zainstaluj sobie czego potrzebujesz, I odezwę się jutro".
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@rilly: @adgebworthy: uwaga, uwaga. Bo zaczyna się kręcić afera z dupy. Pani stażystka dostała do napisania Tetris z informacją, że muszę określić jej obecny poziom umiejętności, bo nie wiem jakie zadania mam jej przydzielać. Nic strasznego, ale widać że na wykopie napisanie, że testowałem jej umiejętności to już mobbing xD
@LeniwiecPracoholik: aa to luzik, myślałem że każesz jej ogarnąć cały algorytm spadania klocków i ich ustawiania XD
swoją drogą, jak działa Tetris? coś na zasadzie siatki gdzie spadają klocki do momentu aż nie natrafi na "podłoże" + sprawdzaj po każdym opadniętym klocku czy nie ma całej linii do usunięcia albo czy nie przepełniłeś studni?
  • 1
@lubie-kasztany: masz pętlę w osobnym wątku. W każdy przebiegu jeśli może to przesuwa klocki w dół, aż do końca planszy. Na sam koniec, jak przelecisz wszystkie kwadraty sprawdzasz od ostatniej linii w dół. Usuniesz linie to odpalasz pętlę jeszcze raz. Jak nie ma usunięcia dajesz sleep na określony czas.
To tak z grubsza. Jest jeszcze dostawienie nowej figury.
  • 0
@lubie-kasztany: to tu masz skrócony opis:
1. Każda figura składa się z 4 kwadratów
2. Każdy kwadrat ma informacje o połączeniach na krawędziach
3. Gdy jeden z kwadratów figury zetknie się z kwadratem lub dnem usuń figurę zostawiając kwadraty.
4. Usuwanie zacznij od lewej strony pamiętając o aktualizacji informacji kwadratów o połączeniach.
5. Przyspieszanie wraz z ilością punktów możesz pominąć
6. Wstawiając nową figurę najpierw widoczne mają być najniżej położone kwadraty.