Wpis z mikrobloga

• 3
#naukaprogramowania #programowanie #cpp

Sprawa wygląda następująco. Mam program o następującej budowie
Funkcja tworząca 2d tablice[n] [n] z losowymi wartościami
Funkcja tworząca tablice 1d[n] z losowymi wartościami
Funkcja wyświetlająca 2d
Funkcja wyświetlająca 1d

I teraz w mainie chcę w pewien sposób użyć tych tablic (rozwiązywanie układów równań). Problem w tym, że podczas wywoływania tych tablic mają one inne wartości. Wyczytałem że chodzi o array decaying ale ni c---a nie umiem tego rozwiązać.

Normalnie wszystko bym wrzucił do maina bez podziału na funkcję, ale chcę utworzyć kilka par takich tablic.

Nie mam pojęcia co z tym zrobić. Mogę wkleić kod, ale trochę zajmuje. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś spotkał się już z podobnym problemem.
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@spinel: Ohui takiego braku w wiedzy C++ to jeszcze nie widziałem. Z ciekawości się spytam, przeczytałeś jakąkolwiek książkę do C++ ?
Nie pominąłeś czasem rozdziału o deklarowaniu argumentów funkcji?
  • Odpowiedz
@spinel:
1. skąd funkcja ma wiedzieć o jakie tablice chodzi?
2. po co ten try/catch?
3. int n = 5; double matrix_b[n]; taki zapis jest poprawny jedynie w C, w C++ obsługa tego jest dobrą wolą używanego kompilatora(czyli wcale nie musi działać)
  • Odpowiedz
doprecyzujecie wypowiedź czy bawimy się dalej w elektrodę?

No więc dobrze...doigrałeś się :-)

1.Chcesz wysłać paczkę więc bierzesz pudełko pakujesz i wołasz kuriera
2.Kurier przyjeżdża ze swoim pudełkiem. Twoje zostawia.
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
Dzięki, już rozumiem swoją głupotę
@MamCieNaHita
1. Dziwi mnie fakt że najpierw wyświetla ja poprawnie, a potem robiąc to w ten sam sposób już nie.
2. W sumie nie wiem, nie wiem czy c++ pluje się gdy przekraczam wymiary tablicy
3. Wezmę to pod uwagę
  • Odpowiedz
@spinel: dodatkowo, tablice deklarujesz wewnątrz funkcji, więc one będą widoczne tylko wewnątrz funkcji, po wykonaniu pamięć z wartościami funkcji może zostać użyta do czegokolwiek. Chyba skoczyłeś do basenu, mając w głębokim poważaniu sprawdzenie, czy jest tam woda.. Akurat ie było, więc trochę się pokiereszowałeś. Wróć do poznania podstaw i spróbuj napisać to za jakiś czas..
  • Odpowiedz