Wpis z mikrobloga

Przestałam jeść mięso jakieś dwa lata temu i to była jedna z lepszych moich decyzji. Znacznie urozmaiciłam dietę i jem wiele ciekawsze jedzenia za paradoksalnie mniej pieniędzy. I zdrowsze przede wszystkim. Ogólnie polecam wszystkim zrezygnowanie z większości konsumpcji mięsa, bo to zupełnie niepotrzebne.

#rolnictwo #dieta #neuropa #gruparatowaniapoziomu
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Szczuroskoczek_: ogólnie wszystko oparte o różne fasolki, ciecierzycę itp. Więc od falafeli, po humus, różne indyjskie dania. Ogólnie z całej kuchni chińskiej można w-----ć mięso i jest równie dobre. Ja lubię ostro więc dania syczuańskie w moim serduszku. No i oczyście podobna sytuacja z jedzeniem meksykańskim itp. Po prostu jak się je mięso to łatwo walnąć kurczaka z ziemniakami. A tak wyszukałam co lubię i moim znajomi są pod wrażeniem
  • Odpowiedz
@Inozythol: znaczy można tylko wiemy jak to wyglada w praktyce. Choć z moich obserwacji mięso nie jest jakieś ciekawe to jedzenia bo to głównie przyprawy się liczą bo mięso jest prawie bez smaku. Najzdrowiej to jest jeść mięso ale rzadziej niż raz w tygodniu. Ja okazjonalnie jem owoce morza.
  • Odpowiedz
  • 12
mięso jest prawie bez smaku

@Dziewczyna_Tyraxora: dlatego ludzie gotują je godzinami, żeby wydobyć z nich smak do np. zup warzywnych xd

Mięso to głównie smak i struktura. To drugie jest zwłaszcza ciężko oszukać, chyba grzyby ze swoją strukturą jak mięso są najbliżej.
  • Odpowiedz
@Dziewczyna_Tyraxora: to, że dieta robi się ciekawsza i bogatsza to chyba nie jest tylko kwestią wegetarianizmu tylko wgle faktu, że wraz z przejściem na niego po prostu zwraca się uwagę na to co się je żeby właśnie być na konkretnej diecie.

BTW też tak miałaś, że rzucając mięso, przez pierwsze 2-4 tygodnie, ciężko było o uczucie sytości po jedzeniu?
  • Odpowiedz
to, że dieta robi się ciekawsza i bogatsza to chyba nie jest tylko kwestią wegetarianizmu tylko wgle faktu, że wraz z przejściem na niego po prostu zwraca się uwagę na to co się je żeby właśnie być na konkretnej diecie.

@niedoszly_andrzej: Racja. Ale ograniczenie mięsa (lub jego rzucenie) wymusza zmianę nawyków, których nie trzeba było mieć przy "normalnym" jedzeniu, ot kurak na patelnię i samo się robi. Z bezmięsnymi daniami
  • Odpowiedz