Wpis z mikrobloga

• 1
Mireczki 170 NOK brutto to ile to netto w Norwegii. Ile wynosi etat, bo czytałem coś o 37,5h... Przerwy płatne? #norwegia #emigracja
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gc89 przerwy się odlicza, przy 37,5 czyli standard, masz 150h miesięcznie co daje 25500 brutto, tabele pewnie dostaniesz 7100 więc wychodzi 19062 netto więc 127.08 na godzinę netto
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@slawek89 z tego co wiem stawki minimalne są zależne od branży. Niestety aby jechać do roboty w budowlance to muszę mieć dwa lata udokumentowane stażu. Planowałem jechać autem i nabrać jedzenia na miesiącm. To ma być krótki wyjazd ze zwiedzaniem w weekendy (a raczej z nartami skiturowymi).

Edit
A po ile najtańszy chleb aktualnie w biedrze norweskiej?
  • Odpowiedz
@slawek89: Słyszałem, że pracodawcy musza gwarantować dobre zaplecze socjalne. I nie mam zamiaru wydawać wszystkiego tylko jak najwiecej odłożyć. Piwko to jedynie w weekend dla relaksu, nie chce jechać tam poć i jeść śmieciowe żarcie, jak mogę to robić tutaj. Najbardziej zależy na pieniążkach plus fajnie jakby nie pracowały tam żadne patusy jak to zagranica właśnie bywa. Niemcy, Holandia opanowane przez tą grupę społeczna
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@gc89: byłem w Norwegii w lipcu br. Najtańszy chleb kupowałem w coop i kosztował 7 (siedem) koron norweskich za bochenek 750 g. Oczywiście nie spodziewaj się cudownego smaku ale da się zjeść. Trzy tyg na nim żyłem.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@olkoto najbardziej przeraża mnie koszt podróży w jedną stronę. Tzn. Rozumiem 120l ropy, ale prom za 250 zl... W obie strony robi sie 2 000 zł...
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
Licząc ze nabiorę walówę za 200zl i tytoń za 200zl i jeszcze będę musiał utrzymać dom w PL to wychodzi jakieś 3k na czysto...
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
I jeszcze jedno 4000k nok za miejsce w pokoju to straszne rżnięcie czy da się przeboleć? Jak wygląda sprawa ze zwrotem podatku? Ile zazwyczaj wynisi?
  • Odpowiedz
@gc89: nie jestem w Norwegii, Polacy zagranica to porażka. Nasłyszałem się pełno historii o nich i to przerażajace jak oni się zachowują. Nie dziwie się, że taka opinia chodzi po świecie
  • Odpowiedz
  • 0
@gc89 za ta stawke i przy tym wymiarze godzin nie oplaca sie jechac, zeby odlozyc jakies sensowne pieniadze trzeba miec nagdodziny bo jaki jest sens siedzenia na pokoju z jakimis randomami przez wiekszosc czasu. Liczysz ze odlozysz 3k? Wystarczy ze bedziesz musial przejezdzac przez bramki i juz nie odlozysz nic, a nie wspomne o jakims mandacie czy wizycie u lekarza.
  • Odpowiedz