Wpis z mikrobloga

@Martwiak: Na mapie jest też uwzględniony Tajwan, który jest de facto osobnym krajem a ma tylko 23 miliony ludności. Do tego podatki są tutaj śmiesznie niskie w porównaniu z krajem dobrej zmiany a jakoś na metro pieniądze znaleźli ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@fuji: @immortalibus: na świecie nie istnieje powszechna definicja metra. Za metro w niektórych krajach uważa się to co u nas nazywa się SKM albo podziemnym tramwajem (tzw. light metro). Pociągi jeżdżące częściowo na powierzchni, częściowo pod ziemią, też nazywa się czasem metrem.
W Polsce metrem przyjęło się nazywać tylko pociągi jeżdżące w 100% pod ziemią i tę definicję spełniają rzeczywiście jedynie dwie linie warszawskiego metra.
Ponadto u nas
  • Odpowiedz
@ambereyed: Metro w Tajpej też nie jeździ całkowicie pod ziemią (np. brązowa linia zbudowana w całości na palach). Problem z tramwajami jest taki, że dalej stoją na światłach a metro czy to podziemne, czy nadziemne zatrzymuje się tylko na przystankach. W Polsce takich rozwiązań zdecydowanie brakuje.
Daleki jestem od narzekania na coś, czego nie sprawdziłem sam. Po Tajpej zarówno transportem publicznym, jak i samochodem/motocyklem jeździ mi się dużo wygodniej niż
  • Odpowiedz
@fuji: sponio, wiadomo, że podziemne metro ma przewagę, zarówno pod względem czasu przejazdu, komfortu jak i ilości przewiezionych pasażerów, nad tramwajem czy SKM. Komentarz nie dotyczył wyższości jednego systemu nad drugim, tylko uczulenia na fakt, że czasem zagraniczne rozumienie danego pojęcia jest inne niż nasze i z tego powodu pozornie wypadające na naszą niekorzyść porównanie nie powinno od razu budzić kompleksów :)
  • Odpowiedz
@fuji: bo nie muszą się martwić o od c---a hektarów co przekłąda się na mniej dróg, wodociągów i przyłączy elektrycznych chociażby, nie muszą utrzymywać 100 szpitali tylko wystarczy 10 zajebistych, mała powierzchnia ęstio zaludniona jeśli nie ma wielkich połaci z niczym jest łatwa do zarządzania
  • Odpowiedz
@ambereyed za granica metrem nazywa sie zarowno transport podziemny jak i naziemny ktory niekoliduje z ruchem samochodowym.
Miasta ktore maja metro maja takze autobusy.
  • Odpowiedz