Medyczne Mirki i Mirabelki, oto zadanie z receptury:
Zapisz mężczyźnie ze zgagą receptę na proszki dzielone o działaniu zobojętniającym kwas solny, do użytku wewnętrznego, zawierające węglan wapnia w dawce jednorazowej 1 g oraz węglan magnezu i tlenek magnezu w dawkach jednorazowych 0,5 g. Stosować 3x dziennie po posiłkach.
Oto moje rozwiązanie:
W obrazku rozwiązanie oficjalne. Co jest źle? Czy chodzi o masę pojedynczej tabletki?
@paramedic44: a co ty myslales? na wumie na pierwszym roku jest nikomu nie potrzebny przedmiot "Łacina", na anatomii tez obowiazuje lacina, to samo na farmie. mow co chcesz, ale polskie uniwersytety zatrzymały sie w XVII-tym wieku i gdyby nie dotację to cały czas uczyliby upuszczania krwi i teorii humorów
@potfurrr jasne, że IPP lub antagonista H2 byłby najlepszym rozwiązaniem, ale koło z receptury rządzi się swymi prawami ( ͡°( ͡°͜ʖ( ͡°͜ʖ͡°)ʖ͡°) ͡°) Albo przepisać sodę oczyszczoną i kazać wypić :D
Zapisz mężczyźnie ze zgagą receptę na proszki dzielone o działaniu zobojętniającym kwas solny, do użytku wewnętrznego, zawierające węglan wapnia w dawce jednorazowej 1 g oraz węglan magnezu i tlenek magnezu w dawkach jednorazowych 0,5 g. Stosować 3x dziennie po posiłkach.
Oto moje rozwiązanie:
W obrazku rozwiązanie oficjalne. Co jest źle? Czy chodzi o masę pojedynczej tabletki?
#medycyna #farmacja #recepta #receptura #leki #farmakologia
2018 w polskich uniwerkach nadal uczą staroci.
wiem jak jest ;)
imo ja lacine lubiłem :D ale jako ciekawostkę ogólnej wiedzy.
Reszta przedmiotów to shit
Rp. Controloc 40 mg
D.S 1 tbl/dzień
xd
Albo przepisać sodę oczyszczoną i kazać wypić :D