Wpis z mikrobloga

@budus2: A moge to zostawic? Czy to negatywnie wplynie na smak? Dodam ze doslodzilem ok 300g na 4.5l.
Ewentualnie czy moge zatkac szczelnie w butli to wino? Czy tak sie nie robi?
@Pawliko:
1. Dodać spirytusu (przy okazji zwiększysz moc jeśli trzeba)
2. Pirosiarczan potasu
3. Zostawić niech samo "skończy"

Ja swoje ryżowe zlałem po 4-5tyg, zaprawiłem spirytusem 12ml/litr i wyszło takie dobre, że wypiłem około 8L w niecałe 2 tygodnie :)
Zostało lekko gazowane i to chyba było w nim najlepsze.
@Pawliko: Bez paniki. Jak masz jeszcze w balonach, to pozwól winu skończyć fermentację, zlej znad osadu i pozostaw do klarowania. Jak się wyklaruje (no chyba, że chcesz mieć mętne) to dodaj niewielką ilość pirosiarczynu to zatrzyma fermentację i zabije drożdże. Dopiero po tej czynności można dodać cukru, inaczej znów Ci zafermentuje i będziesz tak robił w nieskończoność. Nie polecam stopowania fermentacji spirytusem, bądź co bądź będzie to czuć później.