Aktywne Wpisy
mirko_anonim +2
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Słuchajcie, jestem 39 letnim urzędnikiem średnio-wyższego szczebla w mieście wojewódzkim, ale nie top 5 (raczej top 8, top 9). Zarabiam 9800 zł brutto. Od stycznia może będzie 10250 zł brutto. Mam 181 cm wzrostu, ważę 99 kg. Chciałbym założyć rodzinę. Od żony oczekuje:
- wiek 25 do 34 lat
- wygląd 6/10 jako minimum
- wzrost w przedziale 160 cm do 169 cm wzrostu
- BMI w normie
Słuchajcie, jestem 39 letnim urzędnikiem średnio-wyższego szczebla w mieście wojewódzkim, ale nie top 5 (raczej top 8, top 9). Zarabiam 9800 zł brutto. Od stycznia może będzie 10250 zł brutto. Mam 181 cm wzrostu, ważę 99 kg. Chciałbym założyć rodzinę. Od żony oczekuje:
- wiek 25 do 34 lat
- wygląd 6/10 jako minimum
- wzrost w przedziale 160 cm do 169 cm wzrostu
- BMI w normie
kamizdu +29
Idący wprost od księdza przekaz, że jeśli chcesz być dobrym katolikiem, to lepiej nie próbuj eksponować swojego umysłu na coś, co może zmusić cię do samodzielnego myślenia.
No ja p------ę, tu nawet nie można tłumaczyć się wyrwaniem takiego stwierdzenia z kontekstu, bo cały wywód logiczny jest utrzymany w tym tonie ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#neuropa #katolicyzm #bekazkatoli #kler
@simperium: Ale czym twoja wyobraźnia ma zostać nakarmiona? Uświadomieniem sobie, że każdy ksiądz nie jest domyślnie dobrym człowiekiem tylko dlatego, że jest księdzem? Taka jest prawda, jeśli ktoś nie jest tego świadomy, to chyba dobrze, żeby ktoś otworzył mu oczy. A jeśli będzie mieć po tym problem ze
@Kunurki: Patrząc na poziom umysłowy części ludzi to nie wiem czy takie założenie nie jest bliskie prawdy... Sam poczytaj niektóre komentarze przy znaleziskach związanych z filmem, gdzie sceny pokazane w filmie uznaje się za prawdę objawioną, a sam film za niemal dokumentalny. Smutne to i straszne zarazem.
@carbyne: Według wikipedii "Kościół katolicki uważa siebie za jeden, święty, powszechny i apostolski Kościół założony przez Jezusa Chrystusa i jego apostołów blisko 2 tysiące lat temu". Według mojej wiedzy, do zbawienia konieczna jest
@KomosaBiala: a jednak :) ale to nie są moje argumenty
tutaj widziałem chyba dobre opracowanie, które zahaczało także o kwestię "obrządków"
@carbyne: Ten tekst nadal potwierdza moje stanowisko:
Komentarz usunięty przez autora
@Kunurki: @zirytowana_plaszczka: @KomosaBiala: odpowiem wam w jednym wątku, bo piszecie o tym samym. Odbiorcami takich filmów (w sensie tego
Zgadzam się że film dokumentem nie jest, Smarzowski trafił z nim jednak w moment w którym wiele państw laicyzuje się ze względu
@Kunurki: nie napisalem, że demoralizuje. Napisałem, co wspomniał zresztą i ksiądz, że miesza. A miesza, bo upraszcza. A upraszcza, bo to film rozrywkowy, a nie dokument.
Ależ oczywiście, że problem istnieje, wspomina o tym również wielu księży. KK to nie jednolity organ. Ale tysiące ludzi. I pośród
Co robią ci fantastyczni i wspaniali księża o których tak się martwisz aby oczyścić swoje szeregi? Niewiele albo nic. Można wręcz odnieść wrażenie że w całej organizacji panuje ciche przyzwolenie na niecne praktyki. Dobrze że w końcu powstał taki film, może dzięki temu księża przestaną być w tym kraju świętymi krowami które kreują się w niektórych przypadkach na nadludzi którzy przed nikim nie
@zirytowana_plaszczka: a co mogą, skoro p-------a jest sytuacją marginalną i odbywającą się w tajemnicy, więc raczej pewnie z 90% księży nie miało styczności z taką sytuacją?
Ponadto, od tego jest kuria, itd., itp., by to wszystko ogarniać, a nie jakiś ksiądz.
Kościół Katolicki sprzeniewierzył się Jezusowi kiedy wszedł w układ z Konstantynem który zaproponował chrześcijanom władzę w Cesarstwie Rzymskim. Konsekwencje ciągną się do dziś- Kościół Katolicki jest odbiciem rzymskiego sprawowania władzy i
@KomosaBiala: Wręcz przeciwnie.
@KomosaBiala: w idealnym świecie miałbyś rację. w NIEidealnym jak
@carbyne: Dlatego uważam, że należenie do zarejestrowanego Kościoła nie ma tak naprawdę znaczenia dla zbawienia. Jezus nic
@KomosaBiala: Nie wiem jak to wynika z tego mojego co zacytowałeś :)
@carbyne: No dalej nie. Jedność wspólnoty (zjednoczonej pod jednym zwierzchnictwem) nie ma nic wspólnego z jednością w wierze. Nasza dyskusja zaczęła się od tego, że stwierdziłeś, jakoby poza Kościołem nie było zbawienia. Nic w Biblii na to nie wskazuje, a utrzymywanie jedności związku wyznaniowego w jakiejś konkretnej postaci także nie ma oparcia w Piśmie. Wiemy tylko, co władze Kościoła mówią na ten temat. A dlaczego tak mówią i
@KomosaBiala: No jak nie... Mówiłeś, że Kościół coś tam robił bez poparcia w piśmie, to ci pokazuje, gdzie pisze nakaz "chroń przed WSZELKĄ słabością" - nie wiem czy to kwestią gustu jest uważać, że rozłam do słabości NIE należy...