Wpis z mikrobloga

https://bitcointalk.org/index.php?topic=5035144.0

Lament nad tym jaki ten bug był straszny.

Osobiście zawsze uważałem, że lepiej by było, żeby było kilka niezależnych implementacji Bitcoina, i wtedy takie giełdy mogłyby uruchomić sobie kilka różnych implementacji węzła na raz i jak tylko coś by się nie zgadzało to wstrzymać handel.

Ale programiści Core się uparli, chyba po części z arogancji, i jest co jest. Może się obudzą.

#bitcoin
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dpc8: to pokazuje tylko tyle że Bitcoin nie jest niezależny - lecz jest sterowany przez grupkę ludzi od których zależy być albo nie być dla BTC.
  • Odpowiedz
@pawe88: taka jest prawda. Sekciarze ciągle piszą jaki to Bitcoin jest niezależny a tak naprawdę jest tak samo zależny od grupki developerów jak każda inna krypto.
  • Odpowiedz
@pawe88: Ale oficjalna doktryna jest taka, że wszyscy powinni używać jednej, bo inaczej mogą być różnice w konsensusie, "sybil atacks", forking itd.

@Amelcio: Bitcoin jest sterowany przez konsensus jego użytkowniów. Póki co konseus jest taki, że przewodzą nam programiści Bitcoin Core.
  • Odpowiedz
@dpc8: Proszę CIebie. Rządzą Ci co mają największe kopalnie BTC. Gdzie tu konsensus ? :) Większość użytkowników wcale nie musi się zgadzać z największymi kopalniami. My poprostu jesteśmy zdani na ich łaskę i decyzję. BTC od dawna jest sterowany przez Chińskie kopalnie i od ich decyzji wszystko zależy.
  • Odpowiedz
@dpc8: Ojjj nawet nie wiesz chłopie jak ja cię cenię. Większość ludzi nawet nie wie kim (że tak to ujmę) jesteś. Bo wiesz... z mojej perspektywy to trochę się zapisałeś w początkach całej historii Polskiego krypto. Nie chcę tu zaczynać dyskusji na ten temat, ale niestety widzę sporą zmianę w twoim podejściu do krypto i btc odkąd zacząłeś nową pracę. Widzę że ma na ciebie spory wpływ. Nie twierdzę z
  • Odpowiedz
Osobiście zawsze uważałem, że lepiej by było, żeby było kilka niezależnych implementacji Bitcoina

jest przecież parę implementacji

Ale oficjalna doktryna jest taka

@dpc8: ale, ale, ale ale zawsze jakieś ale. Wiesz gdzie jest problem? W Was. W Tobie w każdym z Was. Wiecie lepiej od innych. Mam propozycję? Zrób swoją implementację albo nie zrób lepiej dpc8coina wtedy Twoja duma zostanie zaspokojona.
Problem w tym, że każdy z Was uważa, że
  • Odpowiedz
@EndOfSupportCoin: myślisz, że za ostro? Dlaczego? Fakt może i masz rację. Ja cenię jego zdanie, w końcu on mnie w to wszystko wciągnął kiedyś. Zawsze byłem porywczy ale ostatnio jestem podrażniony przez troli i FUD. Jeszcze tylko brakuje żeby @dpc8: zaczął krytykować bitcoina.
  • Odpowiedz
@pawlo74: generalnie nie napisał nic z czym większośc bitcoinowców się nie zgadza. Ty też przecież nie jesteś ślepym wyznawcom Core ani fanatykiem Andreasa. Są szanowani za większość tego co robią, ale popełniają też błędy i krytyka jest wtedy uzasadniona. Według mnie incydent obsłużono najlepiej jak można było, ale refleksja nad tym, że przydałoby się więcej implementacji ma teraz sens.
  • Odpowiedz
@EndOfSupportCoin: może LN zaspokoi pragnienie różnych implementacji. Niechby chociaż na chwilę zapanowała zgoda. Tak wiem to jest prawie niemożliwe ale w bitcoinie to się względnie udaje jak do tej pory właśnie dlatego, że ja nie muszę ufać jednostkom mogę zdać się na zdanie większości, jest mniejsze prawdopodobieństwo, że większość ludzi w społeczności będzie mylić się. Zdaję się na "mądrość tłumu".
  • Odpowiedz
Ale oficjalna doktryna jest taka, że wszyscy powinni używać jednej, bo inaczej mogą być różnice w konsensusie, "sybil atacks", forking itd.

@dpc8: Ale takie rzeczy są możliwe? XD
  • Odpowiedz
@fervi: czy różne implementacje nie kłócą się z ideą konsensusu? Zgody? Jest kod i teraz niech każdy pisze sobie swoją wersję to będzie jeszcze większy rozgardziasz? Zresztą podobno "bóg" satoshi chciał jednej implementacji ;) Wizja Satoshiego musi być zachowana LOL.
p.....4 - @fervi: czy różne implementacje nie kłócą się z ideą konsensusu? Zgody? Jes...
  • Odpowiedz
@pawlo74: Jak ktoś chce to niech pisze. Jest to moim zdaniem bardzo dobry pomysł - ważne by były kompatybilne ze sobą.

Wiem, że są co najmniej 2 implementacje Bitcoina - zwykły Bitcoin Core i BTCD. Moim zdaniem potencjalnie im więcej tym lepiej o ile są prowadzone dobrze
  • Odpowiedz
@fervi: knots Luka Jr i inne jest ich więcej, libitcoin masa tego jest ale zawsze źle bo jak coś się nie zgadza z moim zdaniem to już be niedobrze i to na pewno musi bić dokryna Partii Core ;) OMG.
  • Odpowiedz
Moim zdaniem na tym etapie trudno jest stwierdzić, czy lepiej kilka, czy jedną implementację. Analogia do protokołu sugeruje wiele implementacji (jak przeglądarki), ale z drugiej strony może się okazać, że jedna implementacja lepiej się sprawdzi (jak Linux). Za ideą wielu przemawia to, co napisał dpc8 - mniejsza szansa na katastrofę z powodu błędu w implementacji konsensusu. Za ideą jednej przemawia kompatybilność (por. implementacje JS na przeglądarkach). Myślę, że każdy powinien się przejmować
  • Odpowiedz