Osobiście zawsze uważałem, że lepiej by było, żeby było kilka niezależnych implementacji Bitcoina, i wtedy takie giełdy mogłyby uruchomić sobie kilka różnych implementacji węzła na raz i jak tylko coś by się nie zgadzało to wstrzymać handel.
Ale programiści Core się uparli, chyba po części z arogancji, i jest co jest. Może się obudzą.
@pawe88: taka jest prawda. Sekciarze ciągle piszą jaki to Bitcoin jest niezależny a tak naprawdę jest tak samo zależny od grupki developerów jak każda inna krypto.
@dpc8: Proszę CIebie. Rządzą Ci co mają największe kopalnie BTC. Gdzie tu konsensus ? :) Większość użytkowników wcale nie musi się zgadzać z największymi kopalniami. My poprostu jesteśmy zdani na ich łaskę i decyzję. BTC od dawna jest sterowany przez Chińskie kopalnie i od ich decyzji wszystko zależy.
@dpc8: Ojjj nawet nie wiesz chłopie jak ja cię cenię. Większość ludzi nawet nie wie kim (że tak to ujmę) jesteś. Bo wiesz... z mojej perspektywy to trochę się zapisałeś w początkach całej historii Polskiego krypto. Nie chcę tu zaczynać dyskusji na ten temat, ale niestety widzę sporą zmianę w twoim podejściu do krypto i btc odkąd zacząłeś nową pracę. Widzę że ma na ciebie spory wpływ. Nie twierdzę z
Osobiście zawsze uważałem, że lepiej by było, żeby było kilka niezależnych implementacji Bitcoina
jest przecież parę implementacji
Ale oficjalna doktryna jest taka
@dpc8: ale, ale, ale ale zawsze jakieś ale. Wiesz gdzie jest problem? W Was. W Tobie w każdym z Was. Wiecie lepiej od innych. Mam propozycję? Zrób swoją implementację albo nie zrób lepiej dpc8coina wtedy Twoja duma zostanie zaspokojona. Problem w tym, że każdy z Was uważa, że
@EndOfSupportCoin: myślisz, że za ostro? Dlaczego? Fakt może i masz rację. Ja cenię jego zdanie, w końcu on mnie w to wszystko wciągnął kiedyś. Zawsze byłem porywczy ale ostatnio jestem podrażniony przez troli i FUD. Jeszcze tylko brakuje żeby @dpc8: zaczął krytykować bitcoina.
@pawlo74: generalnie nie napisał nic z czym większośc bitcoinowców się nie zgadza. Ty też przecież nie jesteś ślepym wyznawcom Core ani fanatykiem Andreasa. Są szanowani za większość tego co robią, ale popełniają też błędy i krytyka jest wtedy uzasadniona. Według mnie incydent obsłużono najlepiej jak można było, ale refleksja nad tym, że przydałoby się więcej implementacji ma teraz sens.
@EndOfSupportCoin: może LN zaspokoi pragnienie różnych implementacji. Niechby chociaż na chwilę zapanowała zgoda. Tak wiem to jest prawie niemożliwe ale w bitcoinie to się względnie udaje jak do tej pory właśnie dlatego, że ja nie muszę ufać jednostkom mogę zdać się na zdanie większości, jest mniejsze prawdopodobieństwo, że większość ludzi w społeczności będzie mylić się. Zdaję się na "mądrość tłumu".
@fervi: czy różne implementacje nie kłócą się z ideą konsensusu? Zgody? Jest kod i teraz niech każdy pisze sobie swoją wersję to będzie jeszcze większy rozgardziasz? Zresztą podobno "bóg" satoshi chciał jednej implementacji ;) Wizja Satoshiego musi być zachowana LOL.
@pawlo74: Jak ktoś chce to niech pisze. Jest to moim zdaniem bardzo dobry pomysł - ważne by były kompatybilne ze sobą.
Wiem, że są co najmniej 2 implementacje Bitcoina - zwykły Bitcoin Core i BTCD. Moim zdaniem potencjalnie im więcej tym lepiej o ile są prowadzone dobrze
@fervi: knots Luka Jr i inne jest ich więcej, libitcoin masa tego jest ale zawsze źle bo jak coś się nie zgadza z moim zdaniem to już be niedobrze i to na pewno musi bić dokryna Partii Core ;) OMG.
Moim zdaniem na tym etapie trudno jest stwierdzić, czy lepiej kilka, czy jedną implementację. Analogia do protokołu sugeruje wiele implementacji (jak przeglądarki), ale z drugiej strony może się okazać, że jedna implementacja lepiej się sprawdzi (jak Linux). Za ideą wielu przemawia to, co napisał dpc8 - mniejsza szansa na katastrofę z powodu błędu w implementacji konsensusu. Za ideą jednej przemawia kompatybilność (por. implementacje JS na przeglądarkach). Myślę, że każdy powinien się przejmować
Lament nad tym jaki ten bug był straszny.
Osobiście zawsze uważałem, że lepiej by było, żeby było kilka niezależnych implementacji Bitcoina, i wtedy takie giełdy mogłyby uruchomić sobie kilka różnych implementacji węzła na raz i jak tylko coś by się nie zgadzało to wstrzymać handel.
Ale programiści Core się uparli, chyba po części z arogancji, i jest co jest. Może się obudzą.
#bitcoin
@Amelcio: Bitcoin jest sterowany przez konsensus jego użytkowniów. Póki co konseus jest taki, że przewodzą nam programiści Bitcoin Core.
@dpc8: ale, ale, ale ale zawsze jakieś ale. Wiesz gdzie jest problem? W Was. W Tobie w każdym z Was. Wiecie lepiej od innych. Mam propozycję? Zrób swoją implementację albo nie zrób lepiej dpc8coina wtedy Twoja duma zostanie zaspokojona.
Problem w tym, że każdy z Was uważa, że
@EndOfSupportCoin: właśnie tu się nie zgadzam. Popatrz co stało się w ETH gdzie parity rozjechała się z tym oficjalnym.
@dpc8: Ale takie rzeczy są możliwe? XD
Wiem, że są co najmniej 2 implementacje Bitcoina - zwykły Bitcoin Core i BTCD. Moim zdaniem potencjalnie im więcej tym lepiej o ile są prowadzone dobrze